Zuhal Demir (N-VA) verzet zich tegen islamschool in Genk en vraagt Staatsveiligheid de organisatie te onderzoeken

Jan Aelberts
Een Turks-islamitische vereniging heeft voor 2,5 miljoen euro een pand gekocht in Genk waar ze straks een islamitische school wil opstarten. "Ik zal alles doen wat wettelijk mogelijk is om me hiertegen te verzetten", zegt Zuhal Demir, N-VA-kopstuk in de Limburgse stad.

Volgens staatssecretaris Demir is Milli Görüs een organisatie "die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken". Ze beschuldigt burgemeester Wim Dries (CD&V) ervan zich "over te geven aan mensen die het niet goed voorhebben met Genk".

Dries verwijst echter naar de vrijheid van onderwijs in ons land. "Ik neem akte van de verkoop van het gebouw. Iedereen kan een school beginnen, als ze maar aan de Vlaamse kwaliteitseisen voldoet. Bovendien zal deze school zich moeten houden aan de onderwijsprogramma's van de stad, met een focus op Nederlands leren en respectvol samenleven." Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat verstaan dat er nog geen aanvraag is ingediend.

Demir heeft intussen wel aan haar partijgenoot Jan Jambon, bevoegd voor Binnenlandse Zaken, gevraagd de organisatie te laten doorlichten. En Jambon geeft meteen gevolg aan die oproep. "Ik laat de veiligheidsdiensten, meer bepaald Staatsveiligheid, de vzw's en geldstromen achter Milli Görüs tegen het licht houden. Ik wil volledige duidelijkheid over de omstandigheden waarin deze beweging een middelbare school opricht in Genk", aldus Jambon op Twitter. 

"Verrast"

In "Terzake" (Canvas) wees Dries erop dat hij begin augustus al bij Jambon en minister van Justitie Koen Geens informatie had gevraagd over de Communauté Musulmane de Belgique, de vzw die het pand voor de school wou kopen. Van de lokale taskforce van de Staatsveiligheid ontving de burgemeester een advies, waarin werd aangegeven dat er geen gevaar was voor de openbare orde.

Ook Binnenlandse Zaken beloofde de zaak te onderzoeken, maar sindsdien vernam Dries naar eigen zeggen niets meer. "Ik ben nu heel verrast dat minister Jambon op verzoek van mevrouw Demir wel een onderzoek start en op verzoek van een burgemeester anderhalve maand geleden niet", stelt Dries. "Dit past meer in een verkiezingscampagne", concludeerde hij.

Via Twitter reageert minister Jambon daarop deze avond dat de Staatsveiligheid het onderzoek heeft uitgevoerd op vraag van hemzelf en van minister Geens. "De resultaten zijn overgemaakt", zegt Jambon. "Maar dat was vóór de verkoopsprocedure. Wat ik vandaag vraag, is bijkomend onderzoek ná de verkoop, specifiek rond de financiële structuren."

'Nationale visie'

Milli Görüs - wat 'nationale visie' betekent - is één van de grootste islamitische verenigingen in Europa. De organisatie heeft al scholen in Charleroi en Schaarbeek én meerdere erkende moskeeën in ons land. 

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat verstaan dat er nog geen aanvraag is ingediend.
566 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erby Herman

  Een ding weet ik dat ze haar volk niet op de lijn trekt als de rechtse, en weet je wat Demir ik zal je steunen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Zuhal Demir heeft 101 % gelijk !

 • Willy Slachmuylders

  Je bent een grote politieke dame !proficiat. Zuhal Demir .

 • lars vandenberge

  Verdoken islamscholen klopt, maar dan gaan de kinderen toch nog 5 dagen per week naar een normale school onder andersdenkenden. Islamschool is volledige indoctrinatie zonder omgang met andersdenkenden.

 • Jan De Smet

  Lol de steden zitten vol van verdoken islamscholen. Iedereen die zijn ogen open doet weet dat toch al lang.