Zuhal Demir (N-VA) veroordeelt "wolven optocht", waarin kinderen in militaire uniformen rondliepen

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir
Photo News Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir
De optocht van de "Turkse wolven" van vorige zondag zorgt voor commotie in Heusden-Zolder. Op internet circuleert een video waarin sp.a-schepen Engin Özdemir voorop loopt. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) veroordeelt de optocht.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) roept sp.a en CD&V op om op te treden tegen de steun vanuit hun partij aan dictators. "Niet één Turks politicus durft openlijk te zeggen dat kinderen onder een fascistische vlag laten lopen in militaire uniformen, niet kan. Ze bibberen van angst om de democratie te verdedigen tegen de invloed van de Turkse dictatuur", schrijft Demir op Facebook.

Zijn Turkse Limburgers vrijgesteld van onze waarden en normen?

Zuhal Demir (N-VA)

“Zijn Turkse Limburgers vrijgesteld van onze waarden en normen?”, vervolgt ze scherp. “Organiseren we zo niet zelf de apartheid in onze samenleving onder de noemer ‘verdraagzaamheid’? Er is niks verdraagzaam om kinderen met ideeën van haat te laten opgroeien. Op een dag zal die verdraagzaamheid ons zeer zuur opbreken. We moeten nu handelen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Militaire uniformen

In de optocht op de Koolmijnlaan waren vlaggen met wolven te zien, net als de vlag van MHP, de extreemrechtse Turkse politieke partij die aanleunt bij de Grijze Wolven. Kinderen liepen rond in militaire uniformpjes. De organisator zegt zelf dat zij "Turkse wolven" zijn.

"De optocht heeft niets met de Grijze Wolven te maken", beweert Özdemir. "De organisatie die de optocht regelde, bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd."
Ook politici van Turkse origine van andere partijen waren aanwezig. Burgemeester Mario Borremans zegt dat hij niet op de hoogte was.

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat zich op Twitter kritisch uit over de optocht en de aanwezigheid van verschillende politici. Francken roept het parket op om de zaak te onderzoeken.
120 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • cengiz kaan attilla

  zuhal demir verdediger van de demokratie haha wat een grap!

 • Pieter Paulus

  Dus de man mag bij de partij blijven zegt veel over hoe extreem rechts spa en cdnv groen wel zijn

 • Eddy DESMET

  Mevrouw Demir, zoek eens uit wat uw partij in het verleden deed ... Waren het niet de collaborateurs die samenheulden met het wrede naziregime, die al even graag in paramilitaire uniformen paradeerden ? Zwijg dus best, want N-VA heeft kilo's boter op het hoofd ...

 • Tom Aernouts

  En dan verlangt de regering nog dat we verdraagzaam moeten zijn tegenover de migranten dit moet stoppen. Ze mogen hier alles

 • MICHELINE GEVERS

  •sara jaspers::::Zouden de Turken in Turkije ook mooi vinden als wij Belgen een optocht hielden voor verdraagzaamheid gekleed in uniform van Belgische para commando. Gewoon fier het uniform van onze elite troepen demonstreren. Het was oorlog binnen de kortste keren. Iets mooi past niet altijd overal! Zeker geen radicale strekking zoals De "Grijze Wolven" al is ze dan nog zo mooi. Dit is België!