Zuhal Demir (N-VA) stelt nieuwe app voor die strijd aanbindt met valse parkeerkaarten voor gehandicapten

Themabeeld
Photo News Themabeeld
Zuhal Demir, staatssecretaris voor Personen met een beperking, heeft vandaag een nieuwe app voorgesteld. In drie Vlaamse steden start een testproject om frauduleuze gehandicaptenparkeerkaarten sneller te herkennen. Aan de hand van de app kunnen agenten binnen enkele seconden achterhalen of een kaart wettig is of niet. 

Antwerpen, Koekelberg, Namen en Kortrijk binden vanaf deze week de strijd aan met het misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten. Het gaat om een testproject dat ontwikkeld werd door staatssecretaris Zuhal Demir. Op termijn wil ze de app uitrollen in heel Vlaanderen. Aan de hand van een nieuwe app kunnen politie en parkeerwachters nu meteen verifiëren of een parkeerkaart authentiek en geldig is. Tot nu toe was het erg moeilijk om een echte van een valse kaart te onderscheiden

In totaal zijn er in België 660.000 gehandicaptenparkeerkaarten in omloop. 250.000 daarvan zijn reeds verlopen. Dit zijn bijvoorbeeld kaarten die niet werden ingeleverd na het overlijden van de eigenaar.

Daarnaast zijn er ook vervalste kaarten in de omloop. Deze werden nooit door de overheid uitgereikt, maar zijn door de eigenaars zelf gemaakt.

Bart De Wever: "Asociaal gedrag"

“Het zich onrechtmatig toe-eigenen van zo’n parkeerplaats is asociaal gedrag”, zegt Bart De Wever (N-VA). Als burgemeester van één van de pilootsteden ligt het project hem nauw aan het hart. “Geen zinnig mens kan daar respect voor opbrengen, maar het beteugelen ervan is niet evident. Deze app gaat dat eenvoudiger maken.”
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gaston wauters

  Op goede weg,nu nog parkeerplaoatsen voor mindervaliden bij maken en beter verdelen over de ganse lengte van de straatbvb in Vilvoorde Grimbergsesteenweg zijn parkeerplqaatsen maar liggen aan het begin van de straat.Tussen in of op het einde van een straatdeel zijn er geen waardoor de mindervalide een 300 a 400 meter dient te stappen alvorens op zijn bestemming te zijn. Soms is dit evident,vooral bij regenweer of sneeuw.

 • RUDY GOUDESONE

  Een kaart is niet gekoppeld aan een nummerplaat, wel aan een persoon. Bij ons geen controle door politie op parkeren, wegens te veel werk. Alles gebeurt door parkeerwachters, en die mogen geen kaarten voor mindervaliden controleren. Wat denk je dat het gevolg is, ..... En wat, als iemand de kaart van zijn nog NIET overleden vader gebruikt ?

 • johan vankeirs

  @André,,dit is een wet maar word door niemand gecontroleerd of toegepast.Daar ben ik zeker van!

 • André Gijbels

  Elke gehandicapte kaart is gekoppeld aan een nummerplaat en de gehandicapte moet ook aanwezig zijn in de auto , ook als hij of zij geen rijbewijs heeft en als passsgier is

 • Willy Slachmuylders

  Eindelijk Zuhal Demir dit wordt hoog tijd dat daar verandering in komt ! Proficiat ! ( NB). Ben geen N-VA er ! Doe ni mee aan politiek !