Zuhal Demir (N-VA) over de klimaatspijbelaars: “Ik vind de straatprotesten welletjes. We hebben het nu wel begrepen”

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) legt de eed af.
BELGA Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) legt de eed af.
Zuhal Demir (N-VA) is de nieuwe Vlaamse minister van Justitie, Omgeving, Energie en Toerisme. In een interview met ‘De Zondag’ heeft Demir het onder meer over haar ambities als minister van Omgeving, en over de klimaatspijbelaars. “Ik vind de straatprotesten welletjes. We hebben het nu wel begrepen”, zegt ze.

Of ze geen andere bevoegdheden had verwacht, zoals bijvoorbeeld Inburgering of Werk? “Ik was even geschokt”, geeft ze toe. “Maar ik heb die knop snel kunnen omdraaien. [...] Het is gezond om eens de focus te verleggen. Ik wil niet alleen gezien worden als ‘madam integratie’. Ik kan meer dan dat.”

Bij haar takenpakket hoort nu ook Omgeving, waaronder het klimaatbeleid valt. De voorbije maanden kwamen duizenden jongeren op straat om een ambitieuzer beleid te eisen. “Ik vind het goed dat die jongeren op straat zijn gekomen. Zij hebben dit thema op de agenda gezet. Ik deel hun bezorgdheid. Ik heb ook een dochter van twee”, zegt Demir. “Maar ik vind de straatprotesten welletjes. We hebben het nu wel begrepen.”

Ik hou niet van doemdenken. Dat helpt ons niet vooruit

Zuhal Demir

Demir oppert dat er in het regeerakkoord voldoende maatregelen zijn opgenomen om een drastische daling van CO2-uitstoot te realiseren, “weliswaar zonder zotternijen te doen”. Ze pleit dan ook voor een realistische aanpak van het klimaatprobleem. “Ik hou niet van doemdenken. Dat helpt ons niet vooruit.”

Bekijk ook: Anuna De Wever kondigt nieuwe acties aan

Bekijk ook: Anuna De Wever begonnen aan lange zeiltocht naar Brazilië
113 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andre De Bleser

  Heel eenvoudige, praktische en werkbare oplossing. Laat alle jeugdige klimaat activisten contact opnemen met hun plaatselijke schepen van milieu en ook alle jeugdbewegingen in hun stad/gemeente. En dan? Waar dit wettelijk ook al kan, plant bomen, struiken en wat ook al nuttig kan zijn om niet alleen de CO2, maar ook het fijn stof uit de lucht te halen. Dan doen zij misschien voor een keer iets nuttig.

 • Danny De Graeve

  Kent geen rotte bal van haar huidige en haar vorige functie (geeft ze zelf toe), krijgt het goedbetaald zitje op haar schoot geworpen en dit omdat ze zogezegt slimme uitspraken doet tegenover migranten terwijl zij er zelf een is. En wij, domme vlamingen stemmen erop. Zegt genoeg hoe simpel sommige zijn.

 • danny janssens

  mijn dochter spijbelt ook voor het milieu en ik steun haar daarin. en als ze zouden besluiten haar hiervoor te straffen (inhouding op kinderbijslag of jaar overdoen) dan zal ik al het nodige doen opdat ze een toekomst kan opbouwen in Canada zodat ze niet bijdraagt voor het pensioen van al die verzuurde Vlamingen.

 • Albert De Vries

  “Ik vind de straatprotesten welletjes. We hebben het nu wel begrepen” Ja, het is daarmee dat het nu al 5 na 12 is om de kerncentrales zoals bij wet voorzien te sluiten, zonder daarbij te moeten aanvullen met elektriciteit geproduceerd door Belgische gascentrales mét CO2-uitstoot (en buitenlands aardgas)... Dit i.p.v. tijdig voor voldoende gegarandeerde toevoer, uiteraard ook import (kabels, producenten, contracten) van (best groene) elektriciteit te zorgen

 • anna vandenberg

  Remus Bogaert, de hippe Paars Groene regering heeft beslist om de kerncentrales te sluiten zonder plan. Voor er Groene stroom kan geproduceerd worden is er heel veel energie en grondstoffen nodig maar die berekening is te moeillijk voor de klimaatprofeten, ze gochelen met cijfertjes om indruk te maken. Het is veertig jaar de laat, niemand wil een stap terug zetten om milieuvriedelijker te leven, we zijn met teveel en verslaafd aan goedkoop en gemakkelijk ook de jeugd die meestapt in de marsen.