Zuhal Demir (N-VA): “Huidig systeem van budgetmeters is middeleeuws”

Zuhal Demir.
Photo News Zuhal Demir.
"Het systeem van budgetmeters zoals het nu bestaat is een beetje middeleeuws." Dat heeft minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) woensdag in het Vlaams Parlement gezegd na een vraag van Hannes Anaf (sp.a).

Als de netbeheerder een budgetmeter installeert, kan een gezin elektriciteit verbruiken door voorafbetalingen. Dat gebeurt met een kaart die kan worden opgeladen bij een oplaadpunt, beheerd door netbeheerder Fluvius. Vandaag hebben meer dan 41.000 gezinnen zo'n budgetmeter.

Oplaadpunten

Van 1 augustus tot 5 september waren er technische problemen bij de oplaadpunten. Zowat 10 procent van de opladingen mislukte, maar het bedrag ging wel van de rekening van de gezinnen. "Het geld zou later worden teruggestort, maar voor wie moeite heeft om het einde van de maand te halen, komt dat hard aan en leidt het mogelijk tot nieuwe financiële problemen", zei Anaf. "Bovendien hoor ik dat mensen aan Fluvius hun rekeninguittreksel moeten bezorgen als bewijsmateriaal en dat de terugbetaling niet automatisch verloopt."


Demir gaf aan dat het probleem intussen is opgelost. Volgens haar komt er geen schadevergoeding, omdat dienstverlener Atos de bepalingen in het contract met Fluvius niet heeft geschonden.

"Ik hoop dat we deze problemen kunnen vermijden als we de digitale meter kunnen invoeren", zei Demir. "Dat gebeurt prioritair bij deze groepen, want het systeem zoals het nu bestaat is eigenlijk een beetje middeleeuws."

Uitrol

"Die uitrol duurt nog minstens twee jaar. In tussentijd blijven kwetsbare gezinnen in Vlaanderen dus aangewezen op dat middeleeuws systeem", reageerde Anaf. "Bovendien, de oorzaak van het probleem kon niet worden gevonden. Het zou zich dus morgen opnieuw kunnen voordoen, op een nog grotere schaal. Dat is echt onaanvaardbaar." 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pat Debal

  Het is dat die partij wil geld innen dat zien ze graag bij de N-VA en het is nog hun eigen schuld dat alles duurder is geworden

 • Ronny Ooijen

  De vorige Vlaamse regering (N(V)-Blabla, CD&V en OpenVLD) besliste om die "slimme meter" in te voeren terwijl het benodigde datasysteem (Atrias) nog niet werkt! Kostprijs bedraagt reeds 200 miljoen euro en dat moeten de consumenten betalen! Men verwacht ten vroegste een werkend datasysteem in 2023. Dus dank u Demir van N(V)-Blabla dat ook uw partij dit ons door de strot duwt.

 • Ronny Biesen

  Maar de digitale meter maakt het ook weeral duurder, dus hebben die mensen nog meer kosten en problemen. Waar blijft de 30% beloofde verlaging van de electriteitsprijs of de 6% BTW ipv 21 %?? Mogelijkheden genoeg, maar zover denken onze politici niet.

 • jammy cappon

  N-VA politicus opent zoals steeds haar paraplu : is de schuld van ...

 • Jan Verstrepen

  Met 21% BTW op basisproducten is het geen wonder en dan gaat de NVA de sociale gaan uithangen maar wel zijn zij de oorzaak van zoveel armoede in ons land. Digitale meters en wie heeft daar controle over, diegene die ze maakt en we kunnen al raden waar.