Zuhal Demir legt eed af met rood mijnwerkerssjaaltje van vader om de pols

belga
Zuhal Demir heeft vanochtend omstreeks 8.30 uur bij koning Filip de eed afgelegd als kersvers staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Het Genkse N-VA-Kamerlid volgt partijgenote Elke Sleurs op, die na de heisa rond Siegfried Bracke alles op alles wil zetten als Gents fractieleider en lijsttrekker.

"Ik geloof heel hard in de kansen die we hier krijgen. Ik heb die gegrepen, daar moeten we de nadruk op leggen," zei Demir gisterenavond. Ze groeide op in een Turks-Koerdisch gezin in Genk.

Zuhal Demir houdt er na haar voordracht als nieuwe staatssecratris uitdrukkelijk aan haar ouders te bedanken. "Mijn vader is in de jaren zeventig in Limburg komen werken", aldus Demir. "Hij heeft altijd gezegd: 'hier heb je kansen, ik wil dat jullie die ook grijpen. Vergeet nooit van waar je komt'." Bij haar eedaflegging droeg Demir daarom het rode mijnwerkerssjaaltje van haar vader rond de pols.

"First things first"

Demir vraagt twintig dagen om zich in te werken in de dossiers van haar voorgangster en verwacht dat ze daarna goed zal kunnen samenwerken met haar collega's in de regering. Ook met CD&V-minister Kris Peeters die ze recent nog 'de nieuwe Madame Non' noemde, naar analogie met Joëlle Milquet.

"Ik werk in het parlement heel goed met Peeters samen. We hebben net 'werkbaar werk' gestemd. Samen zullen we nu bekijken hoe we de drempels voor de toegang tot de arbeidsmarkt kunnen wegwerken." Of Demir kandidaat-burgemeester is in Genk, de stad waarnaar ze vorig jaar verhuisde, wil ze nog niet kwijt. "First things first, ik ga er zo snel mogelijk in vliegen als staatssecretaris."

Voorzitter Bart De Wever wijst er nog eens op dat Demir is verhuisd om familiale, en niet om politieke, redenen. (lees verder onder de video)

Opvolger komt uit Bonheiden

De promotie voor Demir betekent trouwens dat haar zitje in de Kamer vrijkomt. Dat zal gaan naar de Bonheidense jurist Wim Van der Donckt, die bij de verkiezingen van 2014 derde opvolger was. Zijn eedaflegging volgt pas na het krokusreces in de Kamer.