Zuhal Demir hekelt campagne ACV over afschaffing index: “Als je onzin niet verkocht krijgt, schakel je vakbond in”

Zuhal Demir (N-VA).
BELGA Zuhal Demir (N-VA).
Vorig weekend lanceerde de N-VA op de eerste van haar vier V-dagen het idee om de automatische indexkoppeling en het loonoverleg in de Groep van Tien te vervangen door overleg op bedrijfsniveau. De christelijke vakbond ACV waarschuwt dat dit voorstel voor iemand die het mediaanloon (3.100 euro bruto per maand) verdient tot 3.192 euro loonverlies per jaar zal leiden. “Hier klopt niks van”, reageert Zuhal Demir (N-VA).

Voormalig N-VA-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verbond op de campagnedag aan het confederale model een sociaal luik, waarin geen plaats meer is voor een loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers op nationaal niveau. “Geef de sociale partners in de bedrijven de autonomie om zelf te beslissen over een bevriezing van de lonen of over opslag”, zei Jambon. “Als het slecht gaat in het bedrijf of als de werkloosheid torenhoog is, zullen de bedrijfsbonden doorgaans geen probleem hebben om hun steentje bij te dragen. Als het goed gaat, kan iedereen de vruchten plukken”, aldus de kandidaat-premier. “In ons confederaal model moet de Groep van Tien (samengesteld uit werknemers- en werkgeversverenigingen, nvdr.) niet meer vergaderen, en is er ook niets meer dat kan blokkeren.”

“Permanente indexsprong”

“Van de N-VA moet de indexatie nu helemaal op de schop. Een permanente indexsprong als het ware. Die je enkel kan terugkrijgen via onderhandelingen en door er dus een prijs voor te betalen”, schrijft de christelijke vakbond op zijn website. Het ACV berekende dat de indexafschaffing voor iemand die het mediaanloon (iemand die 3.100 euro bruto per maand verdient, nvdr.) verdient - met een te verwachten jaarlijkse inflatie van 1,8 procent binnen een legislatuur van vijf jaar meegerekend - zal oplopen tot een verlies van 229 euro per maand. Per jaar zou dat leiden tot een verlies van 3.192 euro bruto, aldus de vakbond. “Met ook navenant verlies aan inkomen bij ziekte, werkloosheid of pensioen”, zo werd er nog aan toegevoegd.

Zuhal Demir reageerde via Twitter en had het daarbij ook gemunt op voormalig coalitiepartner CD&V “Campagne bij CD&V. Als je onzin niet verkocht krijgt, schakel je vakbond in. Hier klopt niks van”, tweette ze. Demir herhaalde ook de boodschap van Jambon: “N-VA wil dat Vlamingen meer kunnen genieten van de welvaart die ze zelf creëren. Dat goeddraaiende sectoren meer loon uitkeren en zwakkere sectoren zichzelf kunnen beschermen.”
61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  N-VA is altijd een stap vooruit op de trado-partijen. Deze leven met de blik meer naar achter gericht dan naar voren.

 • Ronny Biesen

  NVA vergeet dat je dan totaal afhankelijk bent van een werkgever. Waarvan de meeste liever het geld en de winst zelf behouden. Maar we weten al sinds deze regering dat de werknemer niets betekent voor de NVA. Wij zijn enkel goed om gepluimd te worden.

 • hannes leo

  Edgard Gielis: bij uw reactie maak ik de bedenking wat de drie indexsprongen eind de jaren tachtig, begin de jaren negentig elke werknemer aan loon niet hebben gekost. Dat is een veelvoud van de indexsprong die deze regering heeft moeten nemen door de nalatenschap van de vorige regering op budgettair-fiscaal vlak.

 • Nancy Verhoeven

  De werknemer is duidelijk minder belangrijk bij n-va, getuige hiervan zijn de verklaringen in Terzake van Jambon over de index-afschaffing.

 • Christiane Van Croonenborch

  Met dit systeem zullen werknemers in sterke sectoren iets halen terwijl de zwakkeren op hun honger gaan blijven zitten Of wie een beetje mondig is zal iets halen misschien? Hoe gaan ze dan het doen op gebied van uitkeringen en pensioenen ? Het begin van de afbouw is dan begonnen begin van duale samenleving zij die hebben en ……… de anderen