Zuhal Demir: "Extra rechters moeten zorgen voor snellere behandeling beroepsprocedures”

Zuhal Demir
Photo News Zuhal Demir
De doorlooptijd van procedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen bedraagt momenteel gemiddeld 15 maanden en dat is veel te lang. Dat zegt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir. Daarom gaat de minister twee extra bestuursrechters aanstellen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. 

"Door het aantal bestuursrechters uit te breiden van 9 naar 11 willen we de kwaliteit en de snelheid van de uitspraken verhogen en de gemiddelde doorlooptijd met drie maanden inkorten", aldus Demir. Grote projecten stoten volgens Demir regelmatig op weerstand bij het aanvragen van een vergunning. "Terecht wordt daarom veel meer dan vroeger aandacht besteed aan goede communicatie en vooroverleg met alle betrokkenen, zowel vanuit de overheid als vanuit de aanvrager", legt de Vlaamse minister uit. "Toch blijven resterende tegenstanders vaak al hun rechten uitputten via onder meer beroepsprocedures bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die jaarlijks meer dan 1.000 arresten velt met een gemiddelde doorlooptijd van 15 maanden.”

Toch gebeurde het voorbije jaar volgens Demir "een beperkte inhaalbeweging". Zo velde de Raad meer einduitspraken dan er nieuwe dossiers worden ingediend en werd de doorlooptijd tussen de indiening van een beroep en de einduitspraak verder verlaagd naar gemiddeld 15 maanden. In het jaarverslag over het werkingsjaar 2017-2018 was nog sprake van een "maximale doorlooptijd" van twee jaar.

"Snelle en kwaliteitsvolle beslissingen zijn dan cruciaal voor een goed investeringsklimaat. Investeerders hebben rechtszekerheid nodig en als hun projecten aangevochten worden, willen ze zo snel mogelijk duidelijkheid. Door twee extra voltijdse bestuursrechters aan te werven, willen we de doorlooptijd van de dossiers verder verminderen zonder in te boeten aan de kwaliteit van de rechtspraak", benadrukt Demir.

Digitalisering

Tegelijk kondigt Demir aan de komende jaren sterk te investeren in de digitalisering bij de Vlaamse bestuurrechtscolleges. Zo zal het vanaf eind september mogelijk zijn om beroepen digitaal in te dienen in plaats van via aangetekende zendingen. "Alle processen binnen de Vlaamse Justitie moeten maximaal digitaal zijn. Een effectief justitieapparaat kan niet in de 20ste eeuw blijven hangen, maar heeft de plicht ambitieus en toonaangevend te zijn in het belang van de burger en diens rechtsbescherming. Zeker na Covid-19 mogen we de boot niet missen om maximaal te investeren in digitalisering.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pat Debal

  Demir wil meer en meer in beeld komen om niet van haar sokkel te vallen en om weer verkozen te worden met de verkiezingen als ze er komen

 • Nick Peeters

  Juist Leo NVA is erger dan GROEN en SPa en uiteindelijk zal Demir de vergunning dan toch nog kelderen met boven wettelijke eisen door haar kabinet van natuurpunt

 • bert pare

  Dat er met de procedures wat mis is dat kan ik niet ontkennen maar deze liggen vast bij wetten en vergt een meerderheid om deze aan te passen. Dus al vast een goede zaak als die extra rechters de doorlooptijd zou inkorten.

 • Gino Denil

  Dat is nu juist de taak van die raad, Frits Vandenberge. Die onderzoekt alles nog eens grondig als iemand beroep doet om zijn recht op beroep. En bij het gerecht wordt de zaak doorgaans enkel maar ten gronde onderzocht als men in beroep gaan.

 • Frits Vandenberge

  Ik heb nooit begrepen waarom een Raad voor Vergunningsbetwistingen zou moeten bestaan. Dit blokkeert alles. Voorafgaand aan elke vergunning is er toch een openbaar onderzoek, of het nu om het vernieuwen van een voorgevel of het bouwen van een fabriek of een windturbine gaat. Iedereen kan bezwaar indienen. Dan is het logisch dat eenmaal de bezwaren onderzocht en de vergunning toegekend, de zaak afgesloten is. Niet blijven zeuren om koppig gelijk te krijgen.