Zuhal Demir en dochter "met de dood bedreigd"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en dochtertje Rozanne.
Jan Aelberts Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en dochtertje Rozanne.
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) heeft gisteravond in Terzake gezegd dat zij en haar 6 maanden oude dochter doodsbedreigingen hebben gekregen. Die kwamen er na een Facebookpost van Limburgs Be.One-kopstuk Hatice Kör, waarin Demir als terrorist wordt afgeschilderd. Dyab Abou Jahjah (Be.One) en Hatice Kör overwegen nu een klacht in te dienen tegen Demir wegens laster.

 Demir ging in debat met Erçan Tok van Be.one, de nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah, over de nakende Turkse verkiezingen. De N-VA-politica linkt de dreigementen aan een Facebookpost van Hatice Kör, een partijgenote van Tok, waarin Demir als terrorist wordt afgeschilderd. Bij een foto van de staatssecretaris met onder meer collega Theo Francken schreef Kör begin juni "op de N-VA-lijst komen alleen maar PKK-aanhangers = terroristen."

Niet eerste keer

Demir werd eerder in de Turkse pers al afgeschilderd als een aanhanger van de Koerdische arbeiderspartij PKK, die op de Europese lijst van terreurbewegingen staat. "Ik pik dat niet langer", zegt ze, waarna Demir verklaart dat zowel zijzelf als haar dochter doodsbedreigingen kregen. "Dat bedoel ik met de nefaste invloed die in Turkije bezig is en hier in Europa ook invloed heeft", klinkt het. Demir is naar eigen zeggen van plan om Kör voor de rechtbank te slepen. 

Volgens Be.One-oprichter Dyab Abou Jahjah "loog" Demir. "Hatice Kör heeft Demir nooit een terroriste genoemd. Zij heeft wel terecht aangeklaagd dat de N-VA openlijke sympathie toont met de terreurbeweging PKK", stelt hij op de Facebookpagina van de partij. "Het is ronduit walgelijk hoe een staatssecretaris Be.One in één adem noemt met doodsbedreigingen aan haar kind." Abou Jahjah en Kör overwegen een klacht in te dienen tegen Demir wegens laster.

"Hand-in-hand met terreurorganisatie"

Het Be.One-kopstuk verwijst onder meer naar N-VA'ers Mark Demesmaeker, Pol Van Den Driessche en Karl Vanlouwe, die volgens hem "net als Zuhal Demir zelf aanwezig waren op manifestaties van PKK-gezinde organisaties zoals Navbel (organisatie van de Koerdische gemeenschap in ons land, red.)". "N-VA en Zuhal Demir proberen constant Turken en moslims te criminaliseren. Maar zelf loopt de partij van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie hand in hand met een terreurorganisatie", hekelt hij.

Begin november veroordeelde de correctionele rechtbank van Tongeren nog een 25-jarige Luikenaar tot een gevangenisstraf van zes maanden en boete van 400 euro voor de bedreigingen die hij eerder dat jaar stuurde naar Demir. Naar aanleiding van een artikel in een Turkse krant schreef hij dat “zulke mensen gelyncht en opgehangen moesten worden voor landverraad en terrorisme en de doodstraf moesten krijgen, en dat het eigenlijk honden zijn”.

Turkse nationaliteit

Intussen heeft de staatssecretaris ook afstand gedaan van haar Turkse nationaliteit. Demir kondigde dat vorige zomer al aan, omdat ze "zich niet meer herkent in het land waarin haar ouders zijn opgegroeid". "Ik heb nu formeel de akte getekend, maar het is een politieke beslissing van Turkije, dus het is afwachten wat dat gaat geven." 

Jan Aelberts195 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Het word tijd dat ze de mogelijkheid van dubbele nationaliteit word afgeschaft in Europa . En ze mogen gerust in België beginnen met een voorbeeld funktie . Doen ze op andere vlakken ook. Is enige manier om separatisten de kop in te drukken.

 • serge vansteenkiste

  Jos Huibers, Zuhal is komt op voor N-VA

 • Jan Boden

  Wij laten je nooit vallen Zuhal, je bent één van ons.

 • ANN LIMBOS

  Het wordt hoog tijd dat Belgie een verbod oplegt aan die Turkse relschoppers om hier actie te komen voeren.

 • Marc Baeyens

  Zuhal Demir legt op haar eentje de hypocrisie van al onze linkse politici bloot. Alhoewel van Koerdische afkomst, maar 100% geïntegreerd in onze Vlaamse maatschappij, verdedigt ze stukken beter onze identiteit en onze veiligheid dan alle Crombez, Calvos, Bekes ... te'SAMEN'.