Zuhal Demir: "Deurwaarders moeten mensen met schulden beter begeleiden naar hulpverlening"

BELGA
Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) is voorstander van eenvoudigere invorderingsprocedures bij gerechtsdeurwaarders voor mensen met schulden, maar wil tegelijkertijd extra bescherming invoeren voor mensen in financiële moeilijkheden. Ze reageert daarmee op een rapport over de toekomst van de functie van gerechtsdeurwaarder, dat door twee onafhankelijke experts is opgesteld in opdracht van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 

In dat rapport waarschuwen de experten minister Geens voor wantoestanden, weet De Tijd. Ze vinden de tarieven voor gerechtsdeurwaarders overdreven complex en niet transparant. Bovendien is er nood aan goedkopere en eenvoudigere procedures voor schulden van consumenten. Voor de kleinste sommen zou dat zonder gerechtskosten en met zo weinig mogelijk andere extra kosten moeten kunnen, klinkt het. 

Concreet stellen de experts onder meer voor om de procedure van onbetwiste schulden tussen bedrijven ook toe te passen voor consumenten met schulden. Voor de kleinste vorderingen moet er een online platform komen waarop iemand de schuld kan erkennen, kan aangeven gerechtskosten te willen vermijden en via de deurwaarder zonder verdere formaliteiten een betalingstermijn te willen krijgen. Dat gebeurt al in Frankrijk. 

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) is voorstander van die procedure voor onbetwiste geldschulden, laat ze weten in een reactie aan Belga. "Maar dit moet gebeuren met bijzondere bescherming voor mensen in financiële moeilijkheden", zegt ze. Zo moeten de kosten "forfaitair en duidelijk worden vastgelegd zodat mensen nooit voor verrassingen komen te staan", moeten deurwaarders mensen met schulden beter begeleiden naar structurele hulpverlening. "Deurwaarders moeten dus ook informatie met het OCMW uitwisselen, uiteraard met respect voor privacy", zegt Demir. 

"Door sneller in te zetten op hulpverlening, wordt een kostenspiraal vermeden die zwaarder weegt dan de eigenlijke schuld", klinkt het. "Samen met OCMW kunnen mensen vermijden dat ze steeds dieper in de schulden geraken." 

Demir lanceerde vorige maand al een voorstel om voor mensen met financiële problemen een afkoelingsperiode van drie maanden te voorzien, waarin ze de tijd krijgen om met het OCMW een oplossing uit te werken. De staatssecretaris heeft haar voorstellen intussen overgemaakt aan minister van Justitie Koen Geens.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Toch niet Willy, maar ook geen N-VA papegaai dié alles wat de grote leider zegt blindelings slikt. Probeer zelf eens na te denken en luister eens naar meerdere klokken.

 • Yannik Samoy

  Uit sommige reacties hieronder kan men afleiden dat een schuldenaar zijn plan moet trekken en dat een deurwaarder malafide is. Vergeet niet dat juridisch gezien "goede wil" belangrijk is. Een schuldenaar die beroep doet op het OCMW toont aan dat die zijn probleem wil oplossen en een deurwaarder dient hieraan mee te werken.

 • Nancy Verhoeven

  De oorzaken van armoede moeten eerst aangepakt worden, want die spectaculair gestegen sinds Demir haar partij aan het bewind is.

 • Yannik Samoy

  Het gaat erom dat mensen met schulden bij het OCMW aankloppen voor bescherming maar aldaar te horen krijgen dat hun schulden niet hoog genoeg zijn en de wachtlijsten te lang om beschermd te worden door de schuldbemiddeling. Hier wil mevrouw Demir iets aan doen zodat deze mensen niet verder in de problemen geraken.

 • Christine Laevers

  Budgetbeheer zou een vak op school moeten zijn. Kinderen krijgen dat niet altijd mee van de ouders. Ik vind dit eigenlijk een goed initiatief want dan wordt ook duidelijk wie een echt slachtoffer is en wie een gat in zijn hand had. Soms maakt een partner schulden en draait de andere partner er voor op die van niks wist. Ja, ja.