Zuhal Demir: “Als Vlaams Belang uit de boot valt, is het daar zelf verantwoordelijk voor en niemand anders”

N-VA worstelt met “interne verdeeldheid bij mogelijke coalitiepartners”

Volgens N-VA-Kamerlid Zuhal Demir is het lange wachten te wijten aan vertwijfeling en verdeeldheid bij een aantal mogelijke coalitiepartners.
TV Limburg Volgens N-VA-Kamerlid Zuhal Demir is het lange wachten te wijten aan vertwijfeling en verdeeldheid bij een aantal mogelijke coalitiepartners.
Dat de witte rook in de Vlaamse formatie lang op zich laat wachten heeft vooral te maken met interne verdeeldheid bij CD&V, sp.a en Open Vld. Dat heeft N-VA-kopstuk Zuhal Demir vandaag gezegd op TV Limburg. "De inhoud van het regeerakkoord primeert, maar daarnaast ook de vraag met welke coalitiepartners je dat uitvoert. Dan is de kwaliteit van de onderhandelaars zeer belangrijk", klonk het. Demir sneerde ook naar Vlaams Belang. “Als Vlaams Belang uit de boot valt, is het daar zelf verantwoordelijk voor en niemand anders”, zei ze.

Vorige week gonsde het nog van de geruchten dat N-VA-voorzitter Bart De Wever snel zou communiceren met welke partijen hij in Vlaanderen in zee wil. De formateur sprak eind vorige week nog eens met onderhandelaars van sp.a, CD&V, Open Vld en Vlaams Belang, maar sindsdien blijft het opvallend stil. 

Bij CD&V heb je Pieter De Crem die heel duidelijk naar rechts wil gaan, maar Wouter Beke zegt niet hetzelfde. Bij sp.a wil Bruno Tobback geen regering met N-VA, terwijl John Crombez er wel voor openstaat, en bij Open Vld is het mij zelfs niet duidelijk wat er aan de hand is

Vertwijfeling

Volgens N-VA-Kamerlid Zuhal Demir is dat te wijten aan vertwijfeling en verdeeldheid bij een aantal mogelijke coalitiepartners. “Bij CD&V heb je bijvoorbeeld Pieter De Crem die heel duidelijk naar rechts wil gaan, maar Wouter Beke zegt niet hetzelfde. Bij sp.a wil Bruno Tobback geen regering met N-VA, terwijl John Crombez er wel voor openstaat, en bij Open Vld is het mij zelfs niet duidelijk wat er aan de hand is”, zei ze op TV Limburg.

“Dat maakt het moeilijk”, aldus Demir, al kan N-VA wél kiezen, benadrukte ze. “Er zijn al heel wat gesprekken geweest, er wordt hard gewerkt achter de schermen en de komende dagen zullen nu moeten uitwijzen met welke partijen we officieel de gesprekken aanvatten. Ik hoop dat er in de loop van de komende dagen witte rook zal zijn.”

“Gezwets”

“Demir verkoopt gezwets”, klinkt het bij sp.a. “De verdeeldheid zit bij N-VA. Wij weten waar we mee bezig zijn. Vandaar de openheid in onze communicatie na afloop van onze partijraad vorige week. Een doorzichtige manier om nog meer tijd te kopen?” De sp.a-voorzitter zelf bewaart de discretie, bij een andere topper valt te horen dat de partij afwacht. “Bij mijn weten is er nog geen uitnodiging voor een nieuw gesprek met Bart De Wever gekomen”, zegt ook parlementslid Bruno Tobback. “Zoals ik vorige week al heb gezegd, is een regering vormen inhoudelijk misschien iets makkelijker met CD&V dan met Open Vld, maar dat kan pas echt worden afgetoetst als we aan tafel gaan. Ik weet niet of mijn partij dan ver genoeg zal gaan in het verdedigen van de eigen standpunten. Ik heb de indruk dat sommigen gewoon graag in een regering willen zitten.”

Ook CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi is niet opgezet met de uitspraken van Demir. “Weken flirten met Vlaams Belang, een maand de pauzeknop induwen en nu een potje stratego. En dan nog het lef hebben andere partijen de schuld te geven van het getreuzel”, zegt hij op Twitter. “Neem je verdomde verantwoordelijkheid, zit samen en laat de inhoud primeren.” De CD&V-partijtop geeft geen commentaar op de uitspraken van Demir.

Vlaams Belang

De Wever heeft de afgelopen weken verschillende keren met de onderhandelaars van het Vlaams Belang gesproken, maar die piste lijkt stilaan onmogelijk. N-VA en Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid in het parlement, en de andere mogelijke partners blijven erbij dat ze niet met extreemrechts in een coalitie willen stappen. 

Volgens Demir heeft Vlaams Belang het volledig aan zichzelf te danken, mocht het uit de boot vallen. “Er zijn intensieve en ik denk ook constructieve gesprekken geweest, maar een verkiezingsoverwinning is geen witwasoperatie. Het feit dat het Vlaams Belang figuren als Dries Van Langenhove en Filip Dewinter tegen de borst houdt, maakt het heel moeilijk voor andere partijen om te zeggen dat ze met die partij in een coalitie willen treden.” 

Ik zie dat ze bij Vlaams Belang de voorbije dagen vooral bezig waren met N-VA te bedreigen, en minder om andere partijen ervan te overtuigen dat ze wel degelijk veranderd zijn

Ook de recente campagnes op de socialemediakanalen van het Vlaams Belang kan Demir maar matig appreciëren. “Ik zie dat ze de voorbije dagen vooral bezig waren met N-VA te bedreigen, en minder om andere partijen ervan te overtuigen dat ze wel degelijk veranderd zijn. Als het Vlaams Belang uit de boot valt dan is het Vlaams Belang daar verantwoordelijk voor, en niemand anders.”

Misnoegd

Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang Sam van Rooy reageert misnoegd op Twitter. “Zuhal Demir noemt vandaag mogelijke coalitiepartners voor N-VA. (..) Eén partij noemt ze niet: de Grote Winnaar. Terwijl wij nota bene niet gespleten zijn en onze standpunten, zeker op Vlaams niveau, veel dichter bij die van de N-VA liggen dan die van de vier traditionele partijen die Demir noemt.” Zijn collega Chris Janssens reageert prozaïsch: “les excuses sont faites pour s’en servir”, twittert hij. De onderhandelaar voor Vlaams Belang heeft De Wever in ieder geval niet meer gehoord. “Vanuit de N-VA is er sinds vorige week donderdag absolute discretie”, aldus Janssens nog.

Groen

Ook voor Groen had de voormalige staatssecretaris nog een boodschap. Vlaams fractieleider Björn Rzoska liet vandaag weten dat ook zijn partij bereid is om te praten met De Wever, maar “twee maanden na de verkiezingen is dat wel heel laat”, vindt Demir. Rzoska zelf zei eerder op de dag al dat zijn partij nog niet door N-VA was gecontacteerd.
365 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Terug verkiezingen Gino Denil en dan is het kamp van de trado's en groen opgedoekt.En wat gaan de trado's doen Gino voor de zoveelste keer de Vlamingen waar gij niet bij zijt een mes in de rug duwen.143 EURO PER PERSOON en geen 80 zoals u laatst vertelde en wees er zeker van het is veel meer maar ze durven het juiste bedrag niet bekend maken de ja knikkende trado ministers.Slaap verder Gino gij gelooft nog in sprookjes.

 • Lieve Geyter

  Is dat politiek spel nog altijd bezig kost alleen maar geld. Er gaat niets gerealiseerd worden van wat ze allemaal beloven. Hou jullie klaar voor een nog groter gat in de begroting binnen 4 jaar. Wie gelooft politiekers nog ik alleszins niet meer.

 • magda de munck

  Terug samengaan met de OVLD, CD&V, is dodelijk voor NVA.

 • Bob Boomer

  Zolang er geen federale regering is zal Vlaanderen het ook zonder regering moeten stellen vermoed ik. Als je alle verkiezingen laat samen vallen dan krijgt het schaakbord een extra dimensie hé

 • Rene Philips

  Zij die vrij zijn van zonde werpen de eerste steen, maar u beste Demir, u bent niet vrij van zonde en werpen niet de eerste maar de zwaarste steen.