Zowat een derde van ons gas komt uit Nederland, maar noorderburen draaien kraan dicht

Marghem informeert bij Nederlandse regering

Luchtfoto van een gasveld in het landschap van Loppersum.
ANP Luchtfoto van een gasveld in het landschap van Loppersum.
Minister van Energie Marie Christine Marghem heeft deze week contact gehad met haar Nederlandse collega Eric Wiebes over de aardgasbevoorrading vanuit Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder. 

In Nederland gaan steeds meer stemmen op om de productie van aardgas te verlagen wegens de aardbevingsrisico's. Toezichthouder SodM adviseert zelfs om de gaswinning in Groningen te halveren. Als gevolg heeft minister van Economische Zaken Wiebes beslist gaswinlocaties in Loppersum stil te leggen.

Nederlands gas is belangrijk voor België. Vandaar dat energieminister Marghem deze week telefonisch contact heeft opgenomen met Wiebes. Er is afgesproken bij een geplande Europese top over energie, op 26 februari, rond de tafel te zitten. "Hoofdbekommernis van de minister is het garanderen van de bevoorradingszekerheid", klinkt het op haar kabinet.

"Geen indicaties dat er problemen zijn"

Bij gasnetbeheerder Fluxys merkt en voorziet men geen problemen met de gasbevoorrading. "We hebben geen indicaties dat er problemen zijn. Nederland heeft ook altijd verzekerd dat het zijn uitvoerverplichtingen zal nakomen", aldus woordvoerder Rudy Van Beurden.

Vandaag komt zowat een derde van het gas dat in België wordt verbruikt uit Nederland. Dat is laagcalorisch aardgas. In 2030 stoppen die leveringen. In België is intussen gestart met de overschakeling van dat Nederlands laagcalorisch of 'arm' gas naar hoogcalorisch of 'rijk' gas. Er zijn vandaag zowat 1,6 miljoen aardgasklanten in ons land die dat arm gas gebruiken. Het gaat om gasverbruikers in onder meer Brussel, Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, Limburg, Luik, Henegouwen en Namen, van wie er zowat een miljoen in Vlaanderen wonen, een half miljoen in Brussel en de rest in Wallonië.

De rest van ons aardgas komt vooral uit Noorwegen en vanuit Qatar komt vloeibaar aardgas toe in Zeebrugge. "We zijn verbonden aan alle kanten", verzekert Fluxys.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.