Zoveel verdienen Vlaamse ziekenhuisartsen gemiddeld per jaar: een op zes verdient meer dan premier

iStock
Tussen de lonen van ziekenhuisartsen gaapt een zeer brede kloof, die niet alleen wordt bepaald door de verschillen in disciplines, maar ook door verschillen tussen ziekenhuizen onderling. Dat bericht De Morgen op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv).

In Vlaanderen variëren de gemiddelde brutolonen van ziekenhuisartsen tussen 76.000 en 314.000 euro per jaar. In Brussel gaat het om gemiddelden tussen 52.000 en 284.000 euro per jaar. Er zijn uitschieters tot boven een half miljoen euro. Het gaat wel alleen over het inkomen dat specialisten halen uit ziekenhuisopnames. Wat artsen verdienen aan consultaties of privé-activiteiten, valt buiten het onderzoek van De Morgen. Ter vergelijking: het mediaaninkomen van de Belg ligt op 37.140 euro bruto per jaar.

Laagverdieners zijn vooral de spoedartsen, neuropsychiaters, neurologen en oncologen. Die moeten het in Vlaanderen stellen met jaarlijkse inkomens tussen 76.511 en 139.640 euro bruto. Neurochirurgen, anesthesisten, orthopedisten en radiologen verdienen makkelijk drie keer zoveel. De 10 procent best verdienende neurochirurgen gaan zowel in Vlaanderen als Brussel boven de 500.000 euro per jaar.

Inkomen genereren

Uit het onderzoek van De Morgen blijkt voorts dat er ook grote verschillen zijn in verdiensten binnen eenzelfde specialisme. Een cardioloog in Tongeren houdt gemiddeld 115.000 euro bruto over per jaar, terwijl zijn collega in Antwerpen 300.000 euro bruto opstrijkt.

De Morgen sprak met topdokters die openlijk uitkomen voor hun loon, zoals de bekende cardioloog Pedro Brugada. "Ik verdien ongeveer 400.000 euro bruto per jaar", zegt hij. "Daar moeten wel nog belastingen en verzekeringen van af. De situatie is scheefgegroeid. De enigen die geld binnenbrengen voor het ziekenhuis zijn wij. Nu moet één dokter inkomen genereren voor ongeveer zes andere personeelsleden.”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Baroen

  Deze mensen ogen inderdaad meer verdienen, maar dat ze dan ook het correcte bedrag op het getuigschrift invullen, een factuur maken of een witte kassa installeren.

 • Daisy Daelemans

  Er zijn er die die centen wel verdienen. Als ik zie dat mijn chirurg soms al om 8.00u in het ziekenhuis was, of 's avonds rond 20.00u nog door de gang liep, en dat bijna dagelijks, dan mogen deze mensen va mij wel wat extra verdienen.

 • JaaP Edam

  De grootste schande is het zogenaamde ereloon . Als NL medicijnman zou ik mijn ogen uit mijn kop schamen als ik daar recht op zou menen te hebben , met het salaris dat ik kreeg . Ik loop daar om mensen te helpen , en niet om voor Oom Dagobert te spelen . Je hebt als arts niet eens professionele autonomie , want de enigen die dat wel hebben zijn rechters .

 • GERARD DE PELECIJN

  Politiekers maken de mensen ziek, een specialist hersteld dat!

 • Leo Peeters

  3. Hard werken: er zijn honderdduizenden in ons land die elke dag hard werken en voor een hongerloon. - 4.Lange opleiding en later aan de slag kunnen: vergeet niet wat een student geneeskunde de belastingbetaler elk jaar kost. - 5. Het punt dat Dr. Erik Van de Kelft zelf aanhaalt, waarvoor mijn appreciatie. Dokters hebben hun hoog inkomen te danken aan overheidsgeld (zonder tussenkomst van de ziekenfondsen zou voor velen een doktersraadpleging onbetaalbaar zijn).