Exclusief voor abonnees

Zorgwekkende invasie van platwormen

Na buxusmot, wasbeer en muntjak weer exoot die ons ecosysteem bedreigt

De bipalium kewense, een tweeslachtige platworm.
wikimedia De bipalium kewense, een tweeslachtige platworm.
In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn platwormen een ware plaag, maar ook op het Europese vasteland zijn deze exoten aan een opmars bezig. Ze bedreigen niet zomaar één plantensoort zoals de buxusmot doet, die andere ongenadig oprukkende exoot. Platwormen vreten regenwormen en vormen zo een mogelijke bedreiging voor ons ecosysteem. De zorgwekkende soorten komen uit Nieuw-Zeeland, Australië of Azië en via potplantjes uit het VK bereiken ze vervolgens ook uw tuin of balkon.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Goebel

    Inderdaad ludwig, en dat is zo voor mensen ook voorzien....

  • Ludwig Vanden Boer

    De aarde heeft voor elke soort een leefgebied voorzien. Het is vooral de mens die soorten voor allerlei redenen verplaatst en zo het natuurlijk evenwicht verstoord met desastreuze gevolgen. Wij zijn het aan het ecologisch evenwicht verplicht te proberen dit ins tand te houden en te herstellen.

  • Andy De Schieter

    Luister, die wormen hebben ook recht op leven. Alles moet tegenwoordig maar uitgeroeid worden omdat iedereen in een Teletubbie wereld wilt leven met enkel lichtgevend groene heuvels. De aarde heeft deze wezens ook gemaakt.