Zorgwekkend: aantal insecten in Europa drastisch gedaald

Thinkstock
Een club van Duitse insectenkenners die op een wetenschappelijke manier insecten meten in een natuurreservaat in Noordwest Duitsland, heeft in 24 jaar tijd een achteruitgang met 78 procent vastgesteld. De resultaten van hun onderzoek staan in Science, zo meldt Natuurpunt.

De 'Krefelder Entomologischen Vereind maakte voor de studie in het 'Naturschutzgebied Orbroicher Bruch' gebruik van zogenaamde malaisevallen. Dat zijn tentvormige vallen waarbij alle insecten die per toeval in de tent komen, in een pot met een alcoholoplossing terecht komen.

Terwijl men in 1989 in bloemrijke hooilanden nog één tot anderhalve kilo insecten ving, was dat in 2013 nog 300 gram. Ook de soortenrijkdom ging achteruit: in 1989 werden 143 soorten zweefvliegen gevangen, in 2013 waren er dat nog 104.

"Ook elders in Europa horen we onrustwekkende signalen", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. "In Groot-Brittannië gebeurt er al lang gestandaardiseerd onderzoek naar insecten. Uit het nachtvlindermeetnet dat daarvan deel uitmaakt, blijkt dat een aantal nachtvlindersoorten die nog steeds (vrij) algemeen zijn, een achteruitgang van meer dan 70 procent kenden. En ook bij ons is er niet veel reden voor optimisme."

Thinkstock

Oorzaken

Als redenen voor de achteruitgang denkt Veraghtert onder meer aan veranderingen in landgebruik en verlies aan leefgebied. "Ook de kwaliteit van de overgebleven leefgebieden staat sterk onder druk. Enerzijds door de massa stikstof die neerdaalt op onze natuur. Anderzijds door de pesticiden die gebruikt worden en waarvan de exacte impact moeilijk te bepalen lijkt. (...) Tel daar nog klimaatverandering bij, en je hebt een dodelijke cocktail."

Veel insectensoorten zijn bestuivers: belangrijk voor landbouwgewassen en onmisbaar voor de biodiversiteit. Maar er zijn ook insecten die dood hout opruimen of een prooidier zijn voor minder aangename insecten zoals bladluizen. Ook vormen insecten een belangrijke voedselbron voor andere dieren.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Hanane Chhoyeb

    Die zitten allemaal bij mij in de tuin

  • ja hallo

    Pas als de gewassen niet meer rijpen en er grote hongersnood komt zal de mens op zijn passen terugkomen. Als we dan weer met 4 miljard zijn is er terug evenwicht.

  • Thorgal Aegirsson

    Ik heb dat hier ook vastgesteld: van het ene op het andere jaar bijna geen bijen meer, bijna geen lieveheersbeestjes, alleen nog maar wespen, muggen en vliegen. En met z'n allen maar pesticiden blijven spuiten.