Zorgverlener Elien (26) verontwaardigd: “Mensen stikken hier en ik zie vrienden nog altijd aan elkaar vragen om af te spreken”

Elien: “Mensen stikken hier en intussen zie ik vrienden nog altijd aan elkaar vragen om af te spreken.”
RV Elien: “Mensen stikken hier en intussen zie ik vrienden nog altijd aan elkaar vragen om af te spreken.”
“Hoe komt het toch dat mensen blijven afspreken om samen te barbecueën en te aperitieven?” Zorgverlener Elien getuigt in een vlog van Linde Merckpoel over haar verontwaardiging. “Wij zien mensen sterven.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel vlogt de laatste tijd over het leven in coronatijden. Deze week sprak ze met de 26-jarige zorgverlener Elien omdat ze iets gemeen hebben: ze zijn ‘teleurgesteld, verontwaardigd en een klein beetje pissed’ over iedereen die de maatregelen tegen het coronavirus negeert. “Ik denk dat het komt omdat wij, iedereen buiten de zorgverlening, het monster niet kunnen zien. Het blijft zoiets vaag”, vermoedt Merckpoel. “Maar Elien kijkt het recht in de ogen.”

“Ik vind het frustrerend om te zien dat vrienden van mij nog steeds aan elkaar vragen om af te spreken”, zegt Elien in de wekelijkse vlog van Linde Merckpoel. Ze werkt als zorgverlener in het AZ Jan Portaels in Vilvoorde. “Blijf gewoon thuis.”

“Ik verlies dagelijks patiënten”, zegt Elien. “Toen ik na enkele dagen recup terugkeerde naar het ziekenhuis, waren sommige patiënten overleden, terwijl ze toen ik vertrok nog oké waren. Mensen stikken hier, door ademnood. 
Daarom is het zo frustrerend dat mensen die ik ken hun voeten vegen aan de maatregelen.”

Ik hoop dat mijn vrienden zich aangesproken voelen door mijn getuigenis

Eline, zorgverlener in AZ Portaels in Vilvoorde

Wanneer we haar kunnen spreken, heeft ze er net een ochtendshift opzitten en is ze nog onder de indruk van de reacties die ze kreeg op haar getuigenis. “We zijn non-stop bezig en hebben geen tijd om iets te drinken of naar het toilet te gaan. Ik heb dan ook geen tijd om stil te staan bij mijn werk, daarom dat ik gisteren even emotioneel werd toen ik met Linde erover sprak”, zegt ze. “Ik hoop dat mijn vrienden zich aangesproken voelen door mijn getuigenis.”

Sterk team

Elien maakte enkele weken geleden de overstap van de dienst materniteit naar de Covid-afdeling. “Mijn ploeg is samengesteld met mensen uit verschillende afdelingen van het ziekenhuis. We vormen echt een sterk team. De sfeer moet ook goed zitten om het te kunnen volhouden. De werkdruk ligt hoog, maar gelukkig zijn het geen Italiaanse toestanden”, aldus Eline nog. “Gelukkig heb ik zelf nog geen twintigers of dertigers gezien, ik heb wel al patiënten zien passeren zonder achterliggende aandoeningen.”

“Of ik schrik heb om zelf besmet te worden? Ik sta daar soms bij stil, ja. Als je werkt op een corona-afdeling en je raakt op het einde van de crisis niet besmet, dan heb je het volgens mij al gehad. Ik kan me niet inbeelden dat je niet besmet raakt als je op een Covid-afdeling werkt. Ik ben begin maart wel heel ziek geweest, maar toen was het virus nog niet in opmars. Ik weet niet of het corona was.”

“Als de crisis voorbij is, zou ik graag eens weggaan met vrienden en familie. Mijn mama werkt zelf in het ziekenhuis, maar we houden ook afstand. Ik kijk uit naar dag dat we elkaar weer kunnen vastpakken en weer zoals vroeger contact kunnen hebben”, besluit Eline.

Bekijk hier de volledige vlog van Linde Merckpoel:

Lees ook:

Kan het contrast nog groter? Vilvoordse vroedvrouwen Elien en Sara ruilen baby’s in voor coronavirus (+)

Besmettingsgraad gedaald naar 0,8: “Epidemie is aan het krimpen”

Kaatje zit elke dag met tablet aan bed van doodzieke mensen, zodat ze hun familie nog kunnen zien (+)
51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • nestor simons

  Wat mij nog het meest verbaast is dat mensen uit de zorg prive feestjes houden bij hun thuis . Mijn buren hebben beide corona gehad zij werkt in de zorg en toch hadden ze gisteren een feestje vlak naast mij en het waren zeker geen mensen uit hun bubbel .Begrijpen wie begrijpen kan

 • gabriël vanwymelbeke

  Ik ben niet voor Johnson,maar deze keer heeft hij gelijk.We hebben ons laten overmeesteren door de chinezen.Zij bepalen tegenwoordig alles.

 • Marie-yolande Vandersmissen

  Hoe gaan we dat virus de baas worden als zovelen zich niet aan de regels houden?Door de vrije opvoeding,leven veel jongeren in hun bubbel.Natuurlijk hebben zij het nu moeilijk en ik begrijp dat,toch zouden ze veel Dokters en Hulpverleners helpen met de regels te volgen.Denk daar maar eens aan.

 • Alex Tas

  Daar kan ik mij ook aan ergeren ... alsook op mijn werfbezoeken ... voor ik het weet staan ze op 20cm van mij en moet ik hen altijd wijzen op afstand houden en stapjes achteruitzetten zodat ik weer op een comfortabele afstand sta ... echt niet plezant!! Mijn vrouw en kinderen komen niet buiten, enkel ik om te werken en boodschappen te doen en hopen dat ik het virus niet meeneem. (nee heb geen schrik maar wel schrik voor wie ik allemaal zou kunnen besmetten zonder het te weten)

 • Axel Degreef

  @Davy Caen: "Doe uw werk en stop met zagen"? Het is haar werk niet (ze is vroedvrouw), het is omdat er - net zoals u - nog te veel mensen zijn die denken dat het 'niet zo erg is als wordt voorgesteld' dat er nu meer zorgverleners worden opgeroepen om andere medische diensten te helpen deze sanitaire crisis de baas te kunnen.