Zorgt wettelijk verboden DNA-onderzoek eindelijk voor doorbraak in dossier Bende van Nijvel?

De Bende van Nijvel richtte in 1985 in de Delhaize in Aalst een waar bloedbad aan.
Belga De Bende van Nijvel richtte in 1985 in de Delhaize in Aalst een waar bloedbad aan.
De speurders in het dossier van de Bende van Nijvel hebben de toestemming gekregen gebruik te maken van zogenaamd coderend DNA om een doorbraak te forceren in het onderzoek. Dat is opmerkelijk want het is wettelijk eigenlijk niet toegelaten om gebruik te maken van coderend DNA in strafonderzoeken. Dat melden de kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique. Het federaal parket, dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel recent heeft overgenomen, geeft geen commentaar op de berichtgeving.

Het (menselijke) genoom bestaat uit coderende en niet-coderende stukken DNA-volgorde. Sequenties zijn coderend als ze genen bevatten met informatie voor de synthese van RNA (ribonucleïnezuur) en/of eiwitten. Daaruit kan de leeftijd, haarkleur, oogkleur en huidtype van een persoon opgemaakt worden, net als zijn aanleg om kaal te worden of een bepaalde ziekte te ontwikkelen. Het grootste deel is niet-coderend DNA, waarmee enkel de identiteit en het geslacht van een persoon kunnen worden bepaald.

In België kan enkel het niet-coderend DNA gebruikt worden in strafrechtelijke onderzoeken, maar in andere Europese landen, zoals Frankrijk of Groot-Brittannië, mogen speurders ook gebruikmaken van het coderende DNA. 

Volgens La Libre Belgique en La Dernière Heure hebben de onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) recent de toestemming gekregen analyses van coderend DNA uit te voeren in het Bende-dossier. Hoe de Belgische wetgeving daarbij precies omzeild is en of er al analyses uitgevoerd zijn, konden de kranten niet achterhalen. 

Het federaal parket wenste geen commentaar te geven over de berichtgeving in de pers.
100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • steve lenaers

  onwettelijk, laat ons niet lachen. wat is er ooit wettelijk correct verlopen in gans dit onderzoek,doofpotje elvendertig komt eraan.Schandalig voor de nabestaanden.

 • Wesley Kenis

  En als het dan eindelijk zo ver is dan worden het weeral procedurefouten met de garantie op vrijspraak. De perfecte moord bestaat wel voor wie genoeg geld heeft.

 • guido vermeyen

  Ho ho, de resterende daders zitten nu te rillen en te beven ...RNA.nemen..macromoleculen, haarkleur, ogenkleur, het zit er allemaal in...zouden ze het aandurven ????

 • Patrick Braekeveldt

  Haut finance hield dat potje gedekt volgens mij en zal dat ook blijven doen !

 • Don Tessers

  Beste speurders, laat u niets meer in de weg staan, elke magistrale belemmering direct aangeven bij hoogste rechtsorgaan, elk persoon die nu nog dit onderzoek saboteert direct arresteren en vastzetten en elke advocaat die niet wilt dat resultaten het daglicht zien ontheffen van zijn functie.