Ga naar de mobiele website
^ Top

Zorginspectie vernietigend voor rusthuis Nieuwpoort: "Wansmakelijke grap met jonge collega"

Het rusthuis WZC De Zathe in Nieuwpoort.
VTM Nieuws Het rusthuis WZC De Zathe in Nieuwpoort.
Een nieuw rapport van de Zorginspectie is vernietigend voor de hoofdverpleegkundige van WZC De Zathe in Nieuwpoort en diens collega na de mensonterende toestanden in oktober, die eerder al in het nieuws kwamen. "We hebben al stappen ondernomen en zullen dat verder doen", zegt OCMW-voorzitter Frans Lefevre (CD&V).

“De verzorging gebeurde op een onrespectvolle manier, de waardigheid van de bewoner werd niet gerespecteerd en men kan onvoldoende aantonen dat de nodige maatregelen genomen werden om de veiligheid van de bewoners, rekening houdend met hun toestand, te waarborgen”, stelt het rapport. Bovendien is er een tweede element in de klacht: pestgedrag ten aanzien van een collega.

Anus

Uit het verslag blijkt dat de hoofdverpleegkundige en een collega bij wijze van wansmakelijke grap een jonge, nieuwe verpleegkundige ertoe aan hebben gezet om een aerosolbehandeling toe te dienen op de anus van een dementerend persoon.

“De jonge verpleegkundige werd wijs gemaakt dat er een nieuwe therapie werd voorgeschreven door de dokter. De therapie bestond erin om een aerosoltherapie toe te passen op het achterste van de bejaarde man en dit zogezegd om de stoelgang te bevorderen. Na aandringen en door de overredingskracht van de hiërarchische meerdere, hoofdverpleegkundige en de collega heeft deze jonge verpleegkundige deze wansmakelijke handeling uitgevoerd op de bejaarde”, aldus het verslag. 

Onderzoek naar pestgedrag

Dienst Welzijn op het werk voert nu ook onderzoek naar het pestgedrag ten aanzien van de jonge, nieuwe collega. Die laatste stapte, nadat ze besefte dat ze werd beetgenomen, met het verhaal naar de OCMW-secretaris. De directeur was namelijk afwezig.

Uiteindelijk werden de hoofdverpleegkundige en diens collega pas na tien dagen over de feiten op het matje geroepen door de directie. Dat is een lange periode, volgens het verslag. Er is intussen een extern adviesbureau voor de zorgsector aangesteld om de afdeling door te lichten en waarden en normen aan te scherpen. Ook is er psychologische hulp voor de jonge verpleegster. 

"Het toeval wil dat die klacht op een donderdagavond binnenkwam. De daaropvolgende dag waren de betrokkenen op verplaatsing. We konden dat gesprek dus pas maandag voeren. De administratieve rompslomp heeft het proces wat vertraagd, maar we hebben al stappen ondernomen, zelfs nog voor het de eerste keer in de media kwam", benadrukt de OCMW-voorzitter.
100 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Faes

  In dit verzorgingstehuis past men de nva methode toe. Geen geld ,geen.............

 • Marc Baeyens

  Typische feiten in gemeenten met een 'socialistisch gelaat'.

 • Marnix Malone

  Afdanken om dringende reden. Geen medelijden hebben, er is geen blijk van waarden en normenbesef, de leidinggevende heeft vanuit zijn machtspositie misbruik gemaakt om niet alleen het jongere personeelslid te intimideren, dit is ook denigrerend gedrag tegenover de mensen die het loon van deze leidinggevende mee betalen; de bewoners. Het getuigd van geen respect, daar is geen plaats voor in de zorg - mensen blijven mensen.

 • Remi Kastaar

  Pesters dat zijn eigenlijk grote nullen waar ge geen schrik moet van hebben, één keer je hen een lik op stuk geeft, kruipen ze.

 • Sabine Spitaels

  Ik vraag me af hoeveel mensen die besluiten in de zorgsector te stappen daadwerkelijk geroepen zijn tot deze job

Meld een bug