Zorginspectie vernietigend voor rusthuis Nieuwpoort: "Wansmakelijke grap met jonge collega"

Het rusthuis WZC De Zathe in Nieuwpoort.
VTM Nieuws Het rusthuis WZC De Zathe in Nieuwpoort.
Een nieuw rapport van de Zorginspectie is vernietigend voor de hoofdverpleegkundige van WZC De Zathe in Nieuwpoort en diens collega na de mensonterende toestanden in oktober, die eerder al in het nieuws kwamen. "We hebben al stappen ondernomen en zullen dat verder doen", zegt OCMW-voorzitter Frans Lefevre (CD&V).

“De verzorging gebeurde op een onrespectvolle manier, de waardigheid van de bewoner werd niet gerespecteerd en men kan onvoldoende aantonen dat de nodige maatregelen genomen werden om de veiligheid van de bewoners, rekening houdend met hun toestand, te waarborgen”, stelt het rapport. Bovendien is er een tweede element in de klacht: pestgedrag ten aanzien van een collega.

Anus

Uit het verslag blijkt dat de hoofdverpleegkundige en een collega bij wijze van wansmakelijke grap een jonge, nieuwe verpleegkundige ertoe aan hebben gezet om een aerosolbehandeling toe te dienen op de anus van een dementerend persoon.

“De jonge verpleegkundige werd wijs gemaakt dat er een nieuwe therapie werd voorgeschreven door de dokter. De therapie bestond erin om een aerosoltherapie toe te passen op het achterste van de bejaarde man en dit zogezegd om de stoelgang te bevorderen. Na aandringen en door de overredingskracht van de hiërarchische meerdere, hoofdverpleegkundige en de collega heeft deze jonge verpleegkundige deze wansmakelijke handeling uitgevoerd op de bejaarde”, aldus het verslag. 

Onderzoek naar pestgedrag

Dienst Welzijn op het werk voert nu ook onderzoek naar het pestgedrag ten aanzien van de jonge, nieuwe collega. Die laatste stapte, nadat ze besefte dat ze werd beetgenomen, met het verhaal naar de OCMW-secretaris. De directeur was namelijk afwezig.

Uiteindelijk werden de hoofdverpleegkundige en diens collega pas na tien dagen over de feiten op het matje geroepen door de directie. Dat is een lange periode, volgens het verslag. Er is intussen een extern adviesbureau voor de zorgsector aangesteld om de afdeling door te lichten en waarden en normen aan te scherpen. Ook is er psychologische hulp voor de jonge verpleegster. 

"Het toeval wil dat die klacht op een donderdagavond binnenkwam. De daaropvolgende dag waren de betrokkenen op verplaatsing. We konden dat gesprek dus pas maandag voeren. De administratieve rompslomp heeft het proces wat vertraagd, maar we hebben al stappen ondernomen, zelfs nog voor het de eerste keer in de media kwam", benadrukt de OCMW-voorzitter.
108 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Don Tessers

  Het hele bestuur eruit donderen en bekwame aanstellen, zonder vriendjesdiensten.

 • marijke deruyck

  Aan de basis van dit soort wangedrag, het gepest van een hiërarchisch hogergeplaatste, ligt het gebrek aan opvoeding, dat nu eenmaal door de maatschappij zelf veroorzaakt wordt : men moet alsmaar meer toelaten of men is niet tolerant genoeg, men moet alsmaar meer door de vingers zien want kinderen zijn o zo kwetsbaar,... het resultaat is dat er geen greintje respect overblijft voor normen, waarden, mensen,...

 • Dhondt Geert

  Het zijn niet alleen de rusthuizen,ook bij de mutualiteiten gaat het van kwaad naar erger.Bij hun juridische dienst zitten gewetensloze personen die enkel op het pluimen van invaliden en zieken uit zijn,en wee als je iets in vraag durft te stellen.

 • Andre Dillaart

  Sommige rusthuizen (en ik weet het niet van horen zeggen) zijn de hel op aarde. eten,drinken,slapen,opstaan en ja, zelfs naar het toilet gaan op vaste vooraf bepaalde tijdstippen . Flauw,lauw en smakeloos eten en voor de rest alles zo goedkoop mogelijk. Zelfs op pampers en verband wordt bespaard . Toch blijft de rekening gepeperd.

 • Lotte Cuvelier

  Dit is een grote schande. Bejaarden betalen enorm veel geld voor een kleine kamer en zouden een goede verzorging moeten krijgen. Er zou veel meer controle moeten zijn op rusthuizen. Als je al niet meer kunt vertrouwen op verzorgers in een rusthuis, waarop dan wel. Die mensen zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de bejaarden. Ik zou het personeel die hiervoor verantwoordelijk is meteen ontslaan.