Zorg en Gezondheid: “Vorige week dagelijks zowat 600 oproepen voor contacttracing”

Een contactonderzoeker aan het werk. Vandaag zijn er voor Vlaanderen ongeveer 450 aan de slag.
BELGA Een contactonderzoeker aan het werk. Vandaag zijn er voor Vlaanderen ongeveer 450 aan de slag.
Vorige week gebeurden dagelijks zowat 600 oproepen voor contacttracing. Dat zegt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het intergewestelijke comité tracing is momenteel bezig met de uitwerking van een systeem waarbij de contactonderzoekers ook binnenkomende oproepen zouden kunnen ontvangen.

De contactonderzoekers bellen besmette personen op, zodat ze kunnen nagaan met wie deze personen contact hebben gehad en om een verdere verspreiding van het coronavirus wordt vermeden.

Het callcenter van het Agentschap Zorg en Gezondheid deed vorige week dagelijks een 600-tal oproepen, zegt woordvoerder Joris Moonens. Het is volgens hem nog niet helemaal duidelijk wat die telefoontjes precies opleverden. 

Vandaag zijn er voor Vlaanderen ongeveer 450 contactonderzoekers aan de slag. Dat zijn er heel wat minder dan de 1.200 waar oorspronkelijk op werd gemikt. "Het aantal verschilt wat van dag tot dag, maar is op dit moment zeker ruim voldoende. We willen die groep voorlopig aanhouden, omdat het nog niet duidelijk is hoe de situatie zal evolueren.”

Huisbezoeken

Wat betreft huisbezoeken: dat zijn er op dit moment zo'n 30 à 50 per dag. Met die huisbezoeken worden de contacten verder in kaart gebracht.

Volgens Moonens is het intergewestelijke comité tracing momenteel bezig met de uitwerking van een systeem waarbij het callcenter ook binnenkomende oproepen zou kunnen ontvangen. Dat zou betekenen dat mensen hen zouden kunnen opbellen als ze bijvoorbeeld willen signaleren dat ze met iemand in contact zijn gekomen, waar ze aanvankelijk niet aan gedacht hadden. "Dat zit in de pijplijn, maar vraagt veel technisch werk", zegt hij. Wanneer dat systeem er zal zijn, is dus nog niet duidelijk.

Lees ook: Waarom ook u de coronaregels overboord gooit (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dominique Hermys

    Waar die hun tijd aan verknoeien. Ik ken er die mannen laten logeren die geen thuisadres hebben. Daar komen nog extra bezoeken thuis. En die gaan dan nog elders op bezoek in dezelfde blok. Geweldig. En wij maar oppassen.

  • piet devlieger

    Dit kan toch wel niet ernstig zijn ? 450 contactonderzoekers doen dus 600 oproepen en 30 à 50 bezoeken per dag. Anderhalve oproep per onderzoeker per dag en één bezoek per 9 onderzoekers. Opletten dat die niet op een burnout afstevenen - van verveling. Of gewrichtsproblemen doordat ze met hun duimen moeten zitten draaien. Wel tegen een exorbitante kost natuurlijk, maar dat wisten we al. Nauwelijks te geloven maar OK, we zijn in België.