Zoon van slachtoffer mijnramp in Marcinelle wil formele erkenning via DNA-test

De mijnramp in Marcinelle is de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis. Bij een mijnbrand kwamen in 1956 maar liefst 262 mijnwerkers om het leven.
photo_news De mijnramp in Marcinelle is de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis. Bij een mijnbrand kwamen in 1956 maar liefst 262 mijnwerkers om het leven.
De zoon van een van de zeventien slachtoffers van de mijnramp in Marcinelle wil zich 63 jaar na de feiten formeel laten erkennen als de zoon van een slachtoffer van die ramp. Dat heeft de man vandaag op een persconferentie in Charleroi gezegd. Hij wil de verwantschap met een begraven lichaam dat mogelijk zijn vader zou zijn, via een DNA-test laten vaststellen.

Er waren in totaal 262 dodelijke slachtoffers op 8 augustus 1956 bij de ramp in de mijn Bois du Cazier. 17 slachtofers konden toen echter niet formeel geïdentificeerd worden, omdat hun lichamen te zwaar waren toegetakeld. "Er waren wel de namen van de vermiste personen aan de ene kant en lichamen aan de andere kant, maar niemand nam toen de moeite om ze te matchen", zegt Jean-Louis Delaet, directeur van de herdenkingssite Bois du Cazier. Vandaag de dag zijn formele identificaties wel mogelijk door de DNA-analysetechniek. 

Een zoon van een van de 17 niet-geïdentificeerde slachtoffers heeft enkele maanden geleden contact opgenomen met de verantwoordelijken van de mijnsite. Hij wil DNA-tests laten uitvoeren op de resten van zijn vermoedelijke vader die op het kerkhof van Marcinelle begraven is. De man wil ook een voorbeeld zijn voor de andere 16 families, opdat zij gelijkaardige stappen zetten, nu de wetenschap dit mogelijk maakt en ook de verantwoordelijken voor de mijnsite stemmen ermee in. Toch moeten nog tal van toelatingen verleend worden. Zo moet de minister van Justitie groen licht geven voor het uitvoeren van de DNA-tests.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.