Zoon van haatimam uit Dison die opriep christenen te doden, in gesloten centrum geplaatst in afwachting van uitwijzing

Photonews
De zoon van de beruchte haatimam uit Dison, die twee jaar geleden in opspraak kwam met een filmpje waarin hij opriep om christenen te vermoorden, is vandaag in een gesloten centrum geplaatst. Hij blijft er in afwachting van zijn uitwijzing naar Nederland. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De jongen kwam in opspraak toen er een video opdook waarin hij ‘s nachts door Verviers liep en in het Arabisch opriep tot moord op christenen. “Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een”, klonk het. 

De zoon van de haatpredikant werd in 2016 opgenomen in een inrichting in Kasteelbrakel (Waals-Brabant). Hij volgde in de instelling een deradicaliseringsprogramma. 

De betrokkene is intussen meerderjarig en beschikt over de Nederlandse nationaliteit. Staatssecretaris Theo Francken had recent aangegeven dat hij wachtte op de laatste gerechtelijke beslissingen om een uitwijzingsprocedure te lanceren. "Hij is in een gesloten centrum om zijn uitwijzing naar Nederland voor te bereiden. De Nederlandse autoriteiten zijn verwittigd", verduidelijkt het kabinet-Francken vandaag.

Vader

Zijn vader, El Alami Amaouch, predikte in Dison, een gemeente bij Verviers. In oktober 2016 kreeg hij het bevel het land te verlaten omdat hij zich in zijn preken erg radicaal uitliet. Hij zou veel jongeren in de omgeving van Verviers hebben geradicaliseerd. Een aantal zou naar Syrië zijn vertrokken om er te vechten. “Hij is gif voor onze moslimjongeren”, sprak Francken eerder. 

Amaouch ging in hoger beroep, maar dat werd verworpen door de Raad van Vreemdelingenbetwistingen. In oktober vorig jaar constateerde De Telegraaf dat de salafistische prediker niet naar Marokko was vertrokken zoals in België werd verwacht, maar naar de Nederlandse stad Den Haag was gereisd. Daar woonde hij lange tijd voor hij in 2006 met zijn gezin naar Verviers was getrokken. Vanuit de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk verspreidt hij zijn fundamentalistische boodschap. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  En de haat-iman predikte lustig verder, 200 kilometer verder... Is haat verspreiden niet strafbaar? Justitie slaapt rustig verder!

 • dominique castelein

  van Nederland naar marrakesh

 • johan vankeirs

  Met wat zijn die politiekers eigenlijk bezig! Zij maken de brave, goed gelovige burger van alles wijs maar ééns komt de dag dat loontje om zijn boontje zal komen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Buiten stampen !

 • Filiep Lapeire

  Uitwijzing noemen ze dat (naar Nederland) hij had de Nederlandse nationaliteit? Buiten de Nederlandse had hij waarschijnlijk wel nog een nationaliteit?