Zoon geeft vader unieke Buick cadeau: "'t Is eens iets anders dan flesje wijn"

Ben Conaerts
Een unieke Buick 8 Cabrio uit 1936. Dat is het verjaardagscadeau dat Geert Lemmens (50) heeft gekocht voor zijn vader en schoonvader. Zij worden over enkele weken respectievelijk 80 en 83. "Een fles wijn drink je op en gooi je weg. Maar van een cadeau als dit gaan we nog vele jaren kunnen genieten."

Geert Lemmens uit Sint-Katelijne-Waver heeft deze maand heel wat te vieren. Zijn vader Jos wordt op 17 maart 80, zijn schoonvader René wordt op 16 maart 83 en zelf is hij op 14 maart 25 jaar getrouwd. Reden genoeg om eens uit te pakken met een straf cadeau, vond hij. Een artikel in deze krant hielp de ondernemer op de juiste weg.

"Begin december las ik het artikel over Jef Simaey uit Torhout, die zijn tachtig jaar oude Buick wilde verkopen. De man was getroffen door een vleesetende bacterie en om de medische kosten te kunnen betalen, wilde hij de wagen van de hand doen. Ik kreeg meteen de ingeving om de wagen te kopen als verjaardagscadeau voor mijn vader en schoonvader - de twee bompa's. Meestal geven we een fles wijn, maar dat is zo vergankelijk. Dat drink je op en gooi je nadien weer weg. Maar een cadeau als dit, daar kan je jaren van genieten", vertelt Geert, die de exacte waarde van de auto liever niet vermeldt.

"Ik heb het eerst besproken met mijn echtgenote. Ik dacht dat ze me voor gek zou verklaren. Maar tot mijn grote verrassing zag ze mijn plan zitten. Weet je, ik ben 25 jaar geleden met mijn zaak gestart in het magazijn achter de ouderlijke woning in Reet. Die beginjaren heb ik veel steun gehad aan mijn vader en schoonvader. Als ik iets nodig had, kon ik op hen rekenen. Ik zag dit als mijn kans om eens iets voor hen terug te doen. Enkele dagen nadat ik het artikel had gelezen, ben ik met mijn echtgenote naar Torhout gereden en hebben we door het dorp een ritje gemaakt met de Buick. Ik ken niet zo veel van oude wagens, maar ik was al snel verkocht. De wagen staat nu in het magazijn bij mijn ouders op dezelfde plaats waar ik ooit met mijn zaak ben gestart. Symbolisch, toch?"

Onder de indruk
Schoonvader René is alvast diep onder de indruk. "Ik vind het ongelooflijk, zo'n cadeau. Toen ik nog een jonge tiener was, kon je zulke wagens zien rondrijden door het dorp. Maar die waren lang niet zo mooi als dit exemplaar", glimlacht hij. "Ik heb er deze week al eens kort mee gereden", vertelt Jos. "Van mijn magazijn tot aan het hek en terug. Het voelt fantastisch om in zo'n wagen te kunnen zitten. Hij mag dan al wel tachtig jaar oud zijn, hij trekt nog heel goed op. Ik kan niet wachten om er eens een uitgebreider ritje mee te maken."

De twee opa's gaan nog wel even geduld moeten hebben. Geert wil de wagen eerst onder handen laten nemen voor er effectief de baan mee op te gaan. "Zodra de wagen goed in orde is én het is deftig weer, zullen we zeker met zijn drieën een toertje gaan doen. Ook met speciale gelegenheden zullenwe met de Buick naar buiten komen. Over tien of vijftien jaar zullen we tijdens familiefeesten naar de wagen kijken en zullen we aan dit moment terugdenken. Het zijn zulke dingen die het leven mooier maken."

Tientallen huwelijken
"Het is altijd al een wagen geweest van grote symbolische momenten", reageert verkoper Jef Simaey. "Hij heeft tientallen huwelijken meegemaakt. Dagen van geluk. Daarom ben ik blij dat de auto dit opnieuw zal kunnen doen in plaats van bij mij te verkommeren. Het is met veel spijt in het hart dat ik de wagen moest verkopen, maar nu zal ik tenminste rustiger kunnen leven. En ik hoop natuurlijk dat ik de wagen af en toe nog eens te zien krijg."