Zoon en vader eerste en laatste op kieslijst in Deerlijk

Op 14 oktober zal Bert Schelfhout de kieslijst in Deerlijk openen als lijsttrekker van Open Vld. 96 namen verder zal zijn vader, Luk Schelfhout, de lijst sluiten. "Een unicum", zijn vader en zoon van mening.

Vader en zoon Schelfhout zijn al langer politiek actief. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam vader Luk Schelfhout nog op voor Vlaams Belang maar de voorbije jaren distantieerde hij zich van de partij en ontstonden de ideeën om een eigen partij op te richten. Even leek het dat het gewezen lid van de Volksunie naar N-VA zou gaan, maar plots was er geen plaats meer voor hem. "En omdat het toen al kort dag was, besloot ik om alleen op te komen", aldus Luk die de partij Durf! oprichtte. Daardoor staat hij nu helemaal achteraan op de kieslijst.

Zijn zoon Bert staat helemaal vooraan als lijsttrekker en omdat Open Vld het nummer één kreeg. Op de lijst van zijn vader gaan staan was ook geen optie. "Ik ben een echte liberaal, mijn vader eerder een nationalist. Het is zowel bij hem als bij mij nooit opgekomen om op elkaars lijst te gaan staan."

Dat het toch wel vreemd is, ontkennen ze niet, maar ze respecteren elkaars mening. "Er is meer dan politiek alleen. Het heeft geen zin om uren te discussiëren en de familiale band op het spel te zetten. Het is natuurlijk raar dat er weinig steun komt vanuit mijn familie en dat ik mijn campagne alleen moet voeren. Anderzijds toont het wel dat ik een eigen mening heb en dat ik niet zomaar de 'zoon van' ben", reageert Bert op jonge politici die al te vaak op dezelfde lijst als hun vader gaan staan.

Ergens zijn ze wel fier op de unieke lijst die de kiezers zullen krijgen op 14 oktober. "Ik ben nu al op zoek naar een manier om een lijst te bemachtigen. Dat zou toch een mooie souvenir zijn", lacht vader Luk.