Zoon Daerden: "PS mag zich niet blindstaren op regeringsdeelname"

Frédéric Daerden.
BELGA Frédéric Daerden.
"Een oppositiekuur voor de PS behoort tot de mogelijkheden." Dat zegt Frédéric Daerden, PS-burgemeester van Herstal en zoon van wijlen Michel Daerden, vandaag in een interview in de Franstalige krant L'Echo. "We moeten niet in een federale regering willen stappen als dat betekent dat we onze geloofwaardigheid verliezen."

De Luikenaar is tevreden met zijn persoonlijke resultaat bij de verkiezingen. Vanop de laatste plaats op de federale lijst behaalde hij 30.000 voorkeursstemmen, wat hem een zetel opleverde.

Maar het globale resultaat van de PS in Luik was minder goed. "De partij verliest 30.000 stemmen en twee zetels in onze provincie", zegt Daerden. "Achteraf gezien denk ik dat we als team te weinig campagne gevoerd hebben. De samenhang ontbrak."

Ook het ontbreken van Jean-Pascal Labille op de lijst noemt Daerden als één van de redenen voor het mindere resultaat. "Hij had een dynamiek kunnen creëren op de lijst", vindt hij. "Als hij een kandidaat was geweest, zouden we wellicht een zesde zetel gehad hebben."

"Niet tegen elke prijs in regering stappen"
Daerden stelt vast dat de PS verzwakt uit de strijd komt, maar nog steeds de grootste politieke familie van het land is. Toch moet de PS zich niet blindstaren op een regeringsdeelname, meent hij. "We moeten niet de obsessie hebben om tegen elke prijs in de federale regering te willen stappen. Als we de indexering moeten opofferen, als we de sociale zekerheid moeten opofferen om een fiscale hervorming te kunnen bekostigen die wij niet willen, is het beter dat we onze beurt laten voorbijgaan."

"We moeten enkel in een regering stappen als we er zeker van zijn dat onze programmapunten gerespecteerd worden", aldus Daerden. "Bovendien moeten we onze belofte kunnen houden dat we de werkloosheid aanpakken. Dat is heel belangrijk voor onze geloofwaardigheid."