Zone 30 te vaak genegeerd: 540 boetes per dag

Karolien Coenen
In de eerste helft van dit jaar heeft de politie 97.000 boetes uitgeschreven voor mensen die te hard reden in een zone 30. Veiligheidsinstituut Vias pleit voor nog meer controles, maar vooral voor betere aanpassingen van het straatbeeld in dergelijke zones.

Dertig jaar na het ontstaan van zone 30 werden in de eerste helft van dit jaar maar liefst 540 boetes per dag opgestuurd naar mensen die te snel reden in een zone 30. 46.000 Belgische chauffeurs reden in een zone 30 tot 10 kilometer per uur te snel. Meer dan 48.000 mensen gingen de bon op omdat ze de snelheidslimiet overschreden met 10 tot 30 kilometer per uur en 32.500 automobilisten werden geflitst aan 40 kilometer per uur te veel of meer.

Onduidelijk aangegeven

Uit een enquête van Verkeersinstituut Vias blijkt dat maar liefst twee op de drie Belgen moeite hebben om de snelheidslimiet in een zone 30 te respecteren. Vaak is dat niet omdat bestuurders hardleers zijn, maar gewoon omdat die zones niet duidelijk zijn aangegeven. “Het is daarom belangrijk dat de infrastructuur aangepast wordt om de snelheden naar beneden te krijgen, maar ook snelheidscontroles zijn zeker belangrijk”, klinkt het bij Vias.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Desloover

  nu nog de e-bikes beboeten :-( zone 30 is belachelijk in vele gevallen

 • Robert DE REU

  Ik heb het hier al eens eerder vermeld na 50 jaar autorijden slaag ik er nog altijd niet in om 30KM aan te houden in die zone, ofwel moet ik rijden op cruise controle of moet continu op mijn kilometerteller zitten kijken, wat ook de verkeersveiligheid niet bevorderd. Een dikke proficiat aan alle anderen die het zo goed doen en nooit eens over de 30 gaan.

 • Gino Denil

  Bij een zone 50 of 70 is het simpel, Jeroen Van Dijck. Binnen de bebouwde kom is het 50 tenzij anders aangegeven. Buiten de bebouwde kom 70 tenzij anders aangegeven. Als het afwijkend is dan moet aan elk kruispunt de andere toegelaten snelheid opnieuw aangegeven worden met een verkeersbord. Kom je uit een zone 50 buiten de bebouwde kom en staat er aan een kruispunt niet opnieuw een bord dan is het terug 70.

 • patrick morel

  's nachts een zone 30, brede weg, alleen op de baan en maar flitsen, wat heeft dat met verkeersveiligheid te maken, hoe wereldvreemd kan je zijn. Dan is men verwondert dat de burger een afkeer krijgt van politici en politie.

 • guido vermeyen

  Gepakt aan 37 /u op een brede overzichtelijke baan, geen scholen, amper verkeer rechte baan, en dan zijn de mensen misnoegd, we weten wel waarom.