Zondagstoet in Aalst lokt 90.000 bezoekers

BELGA
In de Aalsterse binnenstad hebben naar schatting negentigduizend toeschouwers de zondagstoet bijgewoond langs het zes kilometer lange parcours. Dat meldt burgemeester Christophe D'Haese (N-VA).

Er waren iets meer bezoekers dan vorig jaar. Toen zakten ruim tachtigduizend mensen naar de stoet af. "De uitzonderlijk goede weersomstandigheden hebben meegespeeld, maar er was ook duidelijk geen paniek of angst bij mensen", zegt burgemeester D'Haese. "Alles is ook ongelooflijk vlot verlopen, op een kind dat tien minuten verloren is gelopen na. Ook viel een carnavalist in de Vrijheidstraat van een wagen, maar zonder ernstige verwondingen."

De stoet, die om 13 uur startte, was pas rond 21.30 uur afgelopen. Vanaf middernacht nemen "pompiers", tot rijdende discotheek omgebouwde brandweerwagens, het carnavalsgeweld over. Zij spelen op zowel de Grote Markt als het Vredeplein muziek tot de vroege uurtjes.

De lokale politie Aalst meldt dat de hulpposten van het Rode Kruis veertien verzorgingen uitvoerden en dat vijf anderen in het ziekenhuis verzorgd werden. Brandweer noch politie moesten uitrukken.

De Whisky-ploegen, verkleedde agenten die corrigerend optreden bij jongeren die in het bezit zijn van alcohol of dronken zijn, betrapten twee min-zestienjarigen en vijf zestien- tot achttienjarigen.