Zondag gaat wintertijd in. Voor de laatste keer?

thinkstock
Er is al veel over gepalaverd geweest, maar deze keer lijkt het menens. Een zeventigtal Europarlementsleden wil de zomertijd afschaffen, meldt RTL Nieuws. Wellicht wordt er in december over de resolutie gestemd. Als die wordt aangenomen, betekent dat echter niet dat we volgend jaar meteen een streep trekken onder de zomertijd.

Aanstaande zondag gaat om klokslag 3 uur weer de wintertijd in België in. Dan draaien we de klok een uur achteruit, zodat we weer uitkomen op onze standaardtijd GMT+1 (ofwel de wereldtijd plus een uur).

Als het aan een groep Europarlementsleden ligt, is dat mogelijk een van de laatste keren. De afwisseling tussen zomer- en wintertijd heeft volgens de Europarlementsleden, uit alle acht fracties van het parlement, veel meer nadelen dan voordelen. Vooral het energiebesparende effect van de zomertijd zou achterhaald zijn. De maatschappelijke kosten als gevolg van het verzetten van de klok raamt de Duitse hoogleraar Till Roenneberg, die al veertig jaar de invloed van de klok op het bioritme van mensen bestudeert, voor Duitsland alleen al op 60 miljard euro per jaar, weet RTL Nieuws.

Economisch heeft dit geen zin meer: dankzij het winteruur moesten mensen minder vaak het licht aansteken, wat tot een besparing leidde. Essent.be berekende dat die besparing zeer klein is: van 21,9 euro (vroeger) naar 2,6 euro (LED-verlichting).

Als de resolutie in december wordt aangenomen, betekent dat echter niet dat de zomertijd meteen wordt afgeschaft. Eerst komt de Europese Commissie aan zet en daarna is het aan de verschillende lidstaten om het plan al dan niet goed te keuren. Als een meerderheid van de EU-landen ook voorstander blijkt van afschaffing, dan is de zomertijd verleden tijd en zullen we het hele jaar door gebruik maken van de wintertijd ofwel de standaardtijd.
245 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Buysse

  Kijk eens naar een kaart met tijdszone's. Als we de "natuurlijke" tijd het best willen benaderen moeten we met de GMT-tijd mee.

 • raf peeters

  Men moet maar eens beginnen te stoppen de natuur tegen te werken ,uiteindelijk gaat het steeds om zelfde ,geld,dat langer ligt betekend ook dat er 's avonds langer vervuild word.

 • Romain Barneveldt

  Het winteruur heeft zoals men weet een grote invloed op het weer. Daarom verwachten we dit weekend veel wind en stormachtig weer. Dit komt vooral omdat de windstromingen dit extra uur moeten "inhalen".

 • Christophe Vandersteene

  Ik pleit voor het behoud van de zomertijd het hele jaar door. Voor meer informatie zoek in google "zomeruur christophe".

 • brigitte van de velde

  Afschaffen, de voordelen, besparingen, wegen niet op op de nadelen, kinderen, vee en huisdieren, veel volwassenen twee weken per jaar aanpassen aan gepruts aan tijdschema geeft gezondheids problemen, zij die dat niet snappen snappen niets.