Zomervakantie net begonnen en asiel nu al volledig vol: "Sommigen geven gewoon toe dat ze op reis gaan"

"Nieuwe hondenbaasjes moeten hun verantwoordelijkheid opnemen", klinkt het
Bart Boterman "Nieuwe hondenbaasjes moeten hun verantwoordelijkheid opnemen", klinkt het
De zomervakantie is begonnen en dat ondervinden de dierenasielen aan den lijve. In het Blauw Kruis van de Kust in Oostende is er zelfs een wachtlijst voor eigenaars die hun hond willen afstaan. "Onze hokken zitten tjokvol. De kerstcadeaus worden te groot en de baasjes vertrekken op reis dus laten ze hun hond hier achter. Sommigen geven dat openlijk toe", vertelt Fabrice Goffin, voorzitter van het dierenasiel.

"Sinds begin deze week gaven al vijf eigenaars hun hond op voor adoptie en zijn er reeds zeven vondelingen binnengebracht. Sinds begin 2018 zijn dat er respectievelijk 38 en 48. Dit jaar kregen we ook 11 verwaarloosde en in beslag genomen honden binnen. Alles samen zorgt voor een uitzonderlijke drukte".

"Ons asiel heeft een capaciteit van 40 hondenhokken, maar we vangen er inmiddels 41 op. We zijn zelfs met een wachtlijst begonnen voor mensen die hun hond willen afstaan. De drukte in het begin van de zomer is jammer genoeg een jaarlijks terugkerend fenomeen. Veel mensen beseffen niet wat het houden van een hond allemaal inhoudt. Het dier wordt vaak groter of wilder dan ze dachten ", gaat Fabrice verder.

Hij roept nieuwe hondenbaasjes op om hun verantwoordelijkheid op te nemen. "In sommige gevallen kunnen mensen echt niet meer voor hun hond zorgen. In dat geval hebben we natuurlijk liever dat ze die bij ons binnenbrengen in plaats van ze te dumpen." Dit jaar kon het asiel al voor 48 honden een nieuw baasje vinden. "Maar vooral de kleine rassen zijn populair. De grote blijven veel langer in het asiel. Bezint voor u begint", besluit Goffin.  

Op deze pagina is alle info te vinden over het asiel.
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ron ds

  Ik snap het niet! De honden worden toch gechipt? De eigenaars zijn toch bekend ? Het zou bij zo mensen ??op hun pas moeten geregistreerd staan zodoende ze niet 2maal dezelfde fout kunnen begaan! En boven een zware boete opleggen! Een HUISDIER is geen SPEELGOED het is voor het leven zoals een kind. Je doet je kind toch ook niet in een tehuis omdat je op reis gaat???

 • Peter Nols

  Gewoon verbieden van huisdieren houden, enkel nog voor boeren die honden en katten nuttig kunnen inzetten op de boerderij en waar die dieren zich tenminste kunnen uitleven en nuttig voelen.

 • Christine Laevers

  Ik vrees dat mensen die hun huisdier naar een asiel brengen om op reis te gaan, het dier al langer beu waren. Het erge is dat dat dier dan al een hele tijd verkeerd werd opgevoed.

 • Ingrid Charlier

  Als je een dier in huis neemt neem dan je verantwoordelijkheid op alle gebied ook als je met vakantie gaat. Ik begrijp niet hoe die mensen met een goed gevoel op vakantie kunnen vertrekken. Dergelijke mensen zijn het laagste van het laagste soort in mijn ogen.

 • Jan Boden

  Dat is zoals op reis gaan en je kinderen afstaan voor adoptie. Mensen willen tegenwoordig alles en zijn niet meer bereid om keuzes te maken.