Zomertijd gaat vannacht in. Eén van de laatste keren?

AFP
Komende nacht goochelen we opnieuw met de tijd. De klok wordt om 2 uur een uur vooruit gedraaid, zodat we uitkomen op de standaardtijd GMT+2 (of de wereldtijd plus twee uur). Het gepruts met de horloges zorgt de laatste jaren voor steeds meer ergernis vanwege de mogelijke verstoring van het bioritme. Als het van het Europees Parlement afhangt, gebeurt de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 voor het laatst. Een grote meerderheid van de parlementsleden schaarde zich vorige dinsdag achter het idee om het geschuif met de klokwijzers binnen twee jaar af te schaffen.

Concreet willen de Europarlementsleden dat alle lidstaten in maart 2021 voor een laatste keer overschakelen naar de zomertijd. Lidstaten die de permanente wintertijd verkiezen, zouden dan in oktober van dat jaar een laatste keer de klok een uur terugdraaien. De Europese Commissie had gehoopt dat de Europeanen het komend weekeinde al voor de laatste keer een uurtje slaap zouden moeten inleveren, maar de regeringen hebben aangegeven dat ze meer tijd nodig hebben om zich over de zaak te beraden.

Het Europees Parlement wil de lidstaten die extra bedenktijd ook geven, om eventuele bevragingen te organiseren en onderling overleg te plegen. Tegen april 2020 moeten de lidstaten hun keuze meedelen aan de Commissie. Die moet dan nagaan of de respectievelijke keuzes van de lidstaten het functioneren van de Europese eenheidsmarkt kunnen schaden. In dat geval moet de Commissie kunnen beslissen om de afschaffing alsnog uit te stellen.

Het debat over zomer- en wintertijd nam vorig jaar een vlucht na een openbare consultatie die de Europese Commissie had georganiseerd. Een recordaantal van 4,6 miljoen Europeanen nam eraan deel, en de meesten spraken zich uit voor de afschaffing. Dat was ook de mening van een ruime meerderheid van de zowat 50.000 deelnemende Belgen.

“Reliek uit de jaren ‘70"

"De negatieve effecten van het klokverzetten wegen zwaarder door dan de positieve", meent Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hij wijst op gezondheidsproblemen bij baby's, jonge kinderen en ouderen van wie het bioritme wordt verstoord, en op het omzetverlies in de melkveesector door een lagere productie. Om energie te besparen, is de maatregel ook niet meer efficiënt. "Het wordt tijd dat we dit reliek uit de jaren ‘70 afschaffen en de discussie voor eens en voor altijd beslechten.”

Permanent zomertijd of wintertijd?

Uit de openbare consultatie bleek voorts dat 56 procent liefst in permanente zomertijd wil leven, en 32 procent in wintertijd. De voorkeur verschilt wel sterk van land tot land. Onder de Belgische respondenten waren er meer voorstanders van de permanente zomertijd. In Nederland daarentegen wou een lichte meerderheid van de deelnemers liever in wintertijd leven. 
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Wintertijd is de echte tijd, die het minst afwijkt van de zonnetijd. Zomertijd is de getrukeerde tijd.

 • Leo Peeters -Duym

  4 nadelen zomeruur: 1. Meer criminaliteit: mensen zijn langer van huis weg (ook met daglicht wordt er ingebroken) - 2. ’s Morgens nog donker: onveiliger (voor de kinderen) op straat. - 3. Ongezonder: minder slaap, meer alcoholverbruik, meer straatlawaai. - 4. Maakt onproductiever en vergroot risico op arbeidsongeval omwille van minder slaap en meer drank. --- Energie besparing dan? We verbruiken ’s avonds minder elektriciteit, maar steken ’s morgens eerder da (straat)lichten aan.

 • anna vandenberg

  Open VLD is pro zomertijd, hun politiek is consumeren en voor alle problemen van de zomertijd is een oplossing, je kan je ramen verduisteren met weinig middelen, tegen slaaploosheid een pilletje, depressie en psychiater. Zouden niet veel psychische en milieu problemen van de laatste dertig jaar te wijten zijn aan het zomer uur. De mensen geven de voorkeur aan de zomertijd, degene hun tijd kunnen doorbrengen in de zomer bars, maar bejaarden, kinderen die in hun bed gestopt worden bij zonlicht.

 • René Verhoeven

  Het meest logisch is toch dat we zoveel mogelijk licht hebben terwijl we wakker zijn en zoveel mogelijk duisternis terwijl we slapen? Om dat te bekomen moet de zon het hoogst staan in het midden van onze leefdag en dat is niet om 12u, voor bijna niemand is dat midden van zijn dag, want wie leeft van 4u tot 20u? 14u daarentegen is het midden onze normale leefdag die voor de gemiddelde Belg loopt van 6u tot 22u!

 • Nazan Kilic

  Ik ben voor de wintertijd. Dat schijnt ook de normale biologische tijd voor de mens te zijn las ik al. In de zomer is het veel te lang licht en slapen mijn kinderen daardoor veel te laat en slechter. Dat geldt ook voor mij trouwens.