Zomerinitiatieven rond taalbevordering Nederlands

Marino Keulen
Marino Keulen

Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open Vld) ondersteunt twaalf zomerinitiatieven om anderstalige kinderen en jongeren op een speelse manier het Nederlands aan te leren. Hij heeft daarvoor een totaalsubsidie van 42.675 euro goedgekeurd. Eén initiatief vindt plaats in Liedekerke, de gemeente waarvan Keulen pas een reglement vernietigde waardoor Nederlandsonkundige kinderen konden worden geweigerd voor de speelpleinwerking.

Na oproep
Na een bezoek aan een Antwerpse zomerschool vorig jaar lanceerde de minister een oproep naar alle Vlaamse steden en gemeenten die inspanningen willen doen om taalzwakke kinderen voor te bereiden op hun integratie in het onderwijs en binnen het reguliere vrijetijdsaanbod. Van de vijftien ingediende projecten werden er twaalf weerhouden.

Ruim 500 deelnemers
Bij een aantal projecten gaat het om taalbadinitiatieven in de vorm van een zomerschool Nederlands gericht naar zowel anderstalige minderjarige nieuwkomers als anderstalige taalzwakke minderjarigen. Bij andere initiatieven gaat het om een aangepast taalaanbod binnen de speelpleinwerking. Bij alle initiatieven samen zijn 543 kinderen en jongeren betrokken.

Liedekerke
In het lijstje staat ook een initiatief in Liedekerke, dat met een subsidie van 3.000 euro gedurende drie opeenvolgende weken een zomeraanbod organiseert voor vijftien anderstalige kinderen uit de derde kleuterklas en 25 uit het lager onderwijs. De gemeente zal de oproep voor de zomerschool zo breed mogelijk lanceren en dit aanbod integreren in haar speelpleinwerking.

"Verder oefenen"
Voor kinderen en jongeren die pas op het einde van het schooljaar in Vlaanderen toekomen, zijn de zomerscholen volgens minister Keulen een ideale voorbereiding op hun integratie in het reguliere onderwijs en vrijetijdsaanbod. Minderjarigen die reeds in Vlaanderen onderwijs gevolgd hebben, kunnen in de zomerscholen hun Nederlands verder oefenen zodat zij niet opnieuw van nul moeten beginnen in het nieuwe schooljaar, luidt het. (belga/sd)