Zoektocht op volle zee naar overboord geslagen man stopgezet

Mathias Mariën
Voor de kust van Zeebrugge is de reddingsactie naar het vermiste bemanningslid van een vrachtschip definitief stopgezet. De vermiste werd niet gevonden. Dat zegt Réjane Gyssens van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC).

De NH90, politieboot en reddingsboten rukten even na 14.30 uur uit nadat twee mannen overboord sloegen van het cargoschip Palmerton. Een van hen is gered en naar het ziekenhuis overgebracht. De tweede is nog steeds vermist.

Het ongeval gebeurde rond 14.30 uur zo'n 8 kilometer voor de kust van Zeebrugge. "De twee bemanningsleden namen een deel aan een oefening toen het fout liep en ze in het water zijn gevallen", zegt Réjane Gyssens van het Reddings- en Coördinatiecentrum. "De watertemperatuur op zee is zo'n 12 graden momenteel. Een fitte man kan daarin wel enige tijd overleven. Maar hoe langer in het water, hoe minder weerstand."

De 163 meter lange Palmerton vaart onder vlag van Antigua en was op weg van Antwerpen naar Saint Nazaire in Frankrijk. Tijdens herstellingswerken aan een reddingssloep viel één bemanningslid overboord. Het andere slachtoffer raakte aan dek zwaargewond. Reddingswerkers voerden het gewonde slachtoffer af naar het ziekenhuis in Brugge.

De hulpdiensten zochten intensief en met veel ploegen naar de vermiste. Van zodra het donker was, ging de zoekactie voort met reddingsboten en helikopters die uitgerust zijn met infraroodcamera's. Omstreeks 18.45 uur werd de zoekactie stopgezet.
    
Er is nog geen informatie over de identiteit van de slachtoffers. Volgens Gyssens gaat het alleszins niet om Belgen.

Archiefbeeld van de NH90.
BELGA Archiefbeeld van de NH90.
rv