Zoektocht naar Lam Gods levert niets op

Gianni Barbieux
De zoektocht met een scantoestel aan de Kalandeberg in Gent naar een ruimte onder de grond waar het paneel van de Rechtvaardige Rechters zou kunnen liggen, heeft niets opgeleverd. Dat laat het Gentse parket weten.

De scan kwam er na een een tip van auteur Marc De Bel, die in het kader van een jeugdboek met amateurspeurder Gino Marchal de vindplaats suggereerde. "Volgens de eerste resultaten van het scanonderzoek zijn er geen aanwijzingen dat er een koker onder de grond zou zijn die het paneel zou kunnen bevatten", zegt parketwoordvoerster An Schoonjans.

Lieven Verdonck van de vakgroep Archeologie reed gisteren op het pleintje met een robot die de nutsleidingen in kaart brengt met radargolven. Het toestel kon ook holle ruimtes detecteren, maar alle moeite blijkt nu dus tevergeefs.

Rioleringswerken
Het paneel van het Lam Gods werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen uit de Vijdt-kapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal. Ook de grisaille van Johannes de Doper werd ontvreemd, maar later terugbezorgd. De Rechtvaardige Rechters zijn al meer dan 80 jaar spoorloos, maar het gerechtelijk onderzoek naar de kunstroof loopt nog altijd.

Via het boek 'De veertiende brief' lanceerden De Bel en Marchal in juni de theorie dat het paneel onder de Kalandeberg ligt. Het pleintje ligt op wandelafstand van de Sint-Baafskathedraal en in 1932 zouden er rioleringswerken geweest zijn. Hoofdverdachte Arsène Goedertier zou het paneel in een onderaardse koker of gang kunnen verborgen hebben, meenden de auteurs.

"Hele ondergrond gescand"
De stad Gent en de Gentse universiteit werkten mee aan de speurtocht. Er werd eerst nagekeken of er abnormale structuren of holtes in de ondergrond zijn. Daarna zou beslist worden of het de moeite loont om graafwerken uit te voeren. 

Uit de eerste resultaten blijkt dat niet het geval. Er zijn geen aanwijzingen dat er zich een koker of gang onder de grond bevindt. "Het scantoestel kan slechts tot 1,55 meter onder de grond zoeken, maar de hele ondergrond aan de Kalandeberg is gescand", zegt het parket. De piste van De Bel en Marchal lijkt daarmee begraven, maar het is maar een kwestie van tijd tot de volgende wilde theorie opduikt. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre VANDERSWAELMEN

  't is misschien ergens in de jaren tachtig meegenomen door de bewoners van de ufo die De Bel ooit heeft zien vliegen.....

 • nicole degens

  die heeft weer goeie reclame gehad

 • Raoul Rouma

  Waar zijn die mee bezig? Bezigheidstherapie voor intellectuele nerds. Op wiens kosten zijn die bezig. Geld zou beter besteed kunnen worden, rode neuzen dag of kankerfonds. Wie neemt hier die stomme beslissingen een of andere professor met een aankomende burn-out, op aangeven van een schrijvertje met geschiedenis?

 • alain schils

  Wist je toch al voorhand. Die prul zal ooit eens boven water komen en geveild worden. Waarschijnlijk door Iemand die dat stuk toevallig gekregen heeft van een verre oom die dat zijn kelder had liggen.

 • guido vermeyen

  Nog drie boeken te gaan en" De Bel" heeft ons nog altijd bij de neus..kassa kassa !