Zoektocht naar kandidaten voor het uitbaten van eerste transitiehuizen voor gedetineerden

Getty
Zowel in Vlaanderen als in Wallonië komt er een pilootproject met transitiehuizen. Dat zijn kleinschalige detentiehuizen waar gedetineerden onder begeleiding het laatste deel van hun straf kunnen doorbrengen. Het gevangeniswezen gaat nu op zoek naar kandidaten voor de uitbating van die transitiehuizen. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens.

Het idee van de transitiehuizen bestaat al enige tijd: ze vormden een onderdeel van het Masterplan Gevangenissen van minister Geens uit 2016. Met dat plan wil de CD&V-minister de overbevolking in de gevangenissen terugdringen en de gevangenisinfrastructuur vernieuwen. 

In een transitiehuis zijn ongeveer 15 plaatsen voorzien voor bepaalde gedetineerden. In zo'n transitiehuis kunnen ze tegen het einde van hun straf terecht. De bedoeling is dat de gevangenen worden bijgestaan en begeleid om nadien opnieuw vlotter te integreren in de maatschappij. 

Zoektocht naar kandidaten

Het gevangeniswezen gaat nu op zoek naar kandidaten voor de uitbating van de twee pilootprojecten, één in Vlaanderen en één in Wallonië. Er zal gewerkt worden met een subsidiesysteem waarbij de gekozen organisatie een vaste dagprijs per plaats zal ontvangen. Wie geïnteresseerd is, moet tegen vrijdag 21 september (uiterlijk 15 uur) zijn dossier indienen. Meer informatie over de kandidaatstelling is terug te vinden via: https://justitie.belgium.be/nl/nieuws/andere_berichten_114 . 

Een succes? 

Als de pilootprojecten na evaluatie een succes blijken te zijn, komt er na een jaar een uitbreiding naar ongeveer 100 plaatsen. "Een gedetineerde moet de kans krijgen zich voor te bereiden op een eventuele re-integratie in de maatschappij. De transitiehuizen die opgenomen zijn in Masterplan III kunnen hiertoe bijdragen", legt minister Geens uit. "De gedetineerde krijgt naar het einde van zijn straf de kans om te werken aan een aantal principes zoals zelfstandig wonen, de zoektocht naar een job en de sociale omgang met andere mensen buiten de beveiligde muren. Zo begeleiden we de gedetineerde en ondersteunen we deze om terug een eigen plaats te vinden in de samenleving."

Een gedetineerde moet de kans krijgen zich voor te bereiden op een eventuele re-integratie in de maatschappij.

Koen Geens, minister van Justitie9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Altijd kans dat je een mes in je buik krijgt.

 • Gino Denil

  De overheid legt geen regels en reglementen op. Ze weet zelfs duidelijk niet wat ze eigenlijk wil. De kandidaten moeten zelf uitgebreid opgeven hoe ze de werking en de uitbating van zo een transitiehuis zien.

 • roland peeters

  Uit het crimineel milieu zullen genoeg kandidaten gevonden worden,wat een voorrecht om vrienden op te vangen en er nog voor betaald worden ook.Een bijkomend voordeel is nog dat ze niet op zoek moeten naar werk want ze kunnen voortzetten waar ze vroeger mee bezig waren.

 • GUY GEIRNAERT

  Geens op zoek naar stemmen zou een betere titel zijn .

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Ik heb 3 maand in Gent tussen de ex gevangenen gezeten ! Het eilandje ( keizer Karel straat ) noemde dat . ( 1967 ) Het werd geleid door nen Brusselaar . Goed voorzien van subsidies en voor de rest veel schijnheiligheid niet ten goede . Geens vindt het warm water terug uit , jammer , jammer .. van de los gelaten gevangenen ...