Zo zullen de nieuwe Brusselse frietkoten eruitzien

Spiegelende frietkoten van Studio Moto winnen ontwerpwedstrijd stad

Het nieuwe ontwerp van Studio MOTO voor de iconische frituur aan het Atomium.
Studio MOTO Het nieuwe ontwerp van Studio MOTO voor de iconische frituur aan het Atomium.
Het Belgische architectenbureau Studio Moto en zijn spiegelende frietkoten zijn donderdag voorgesteld als winnaar van de ontwerpwedstrijd van de stad Brussel en het Nationaal Verbond van Frituristen (Navefri). Het nieuwe iconische frietkot zal op tien plaatsen in Brussel opgetrokken worden.

In totaal kreeg de jury 52 inzendingen voor de architectuurwedstrijd. De ontwerpen moesten een eigen identiteit hebben, makkelijke te integreren zijn in het stadsweefsel en uitermate functioneel voor de friturist.

Het winnende ontwerp is een simpel rechthoekig frietkot dat opvalt door zijn weerspiegelende coating uit glanzend aluminium. Op die manier verandert het aanzicht naargelang de weerspiegeling. Elk frietkot is ook uitgerust met een lichtgevend naambord op het dak. Wanneer de voorste klep opent, komt het frietkot tot leven met zijn kleine kleurrijke tegels binnenin.

"We houden niet van uniformiteit en Brussel wilde ons dat opleggen", zei jurylid en voorzitter van Navefri Bernard Lefèvre. "Maar het is helemaal anders uitgedraaid. Je ziet de belgitude in het project. Het is serieus, maar tegelijkertijd ook amusant."
Het uniforme frietkot moet in de loop van 2019 acht soms verouderde frietkoten op het grondgebied van de stad Brussel vervangen. Daarnaast komen er op twee nog te bepalen plekken twee extra frietkoten.

Voor elk frietkot is een budget van 50.000 euro uitgetrokken.

De eerste laureaat kreeg een prijs van 10.000 euro, maar ook de tweede en derde laureaat werden beloond met respectievelijk 5.000 en 3.000 euro. 

Studio MOTO
Het winnende ontwerp van Studio Moto.
BELGAONTHESPOT Het winnende ontwerp van Studio Moto.25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • annie dupont

  mooi, kunnen de vrouwen zich opmaken terwijl de mannen frieten bestellen , voila .

 • Johan Billiet

  inspiratieloos, depressief, steriel, inhoudsloos, troosteloos, badkamerachtig,blokkendoos "design" ...maar ja ..van Belgische architecten mag je, buiten bunkerdesign, echt niet veel meer creativiteit verwachten. Hopelijk blijven deze ondingen beperkt tot Brussel...

 • Peter Buyck

  Ik vrees voor de verkeersveiligheid. 's nachts steekt een voetganger over aan de achterkant (spiegelwand), de lichten van de auto weerkaatsen in de spiegel en verblinden alle weggebruikers... En daarbij ook nog eens lichtoverlast voor de buurtbewoners van voorbijrijdende auto's...

 • rik lagrou

  enkel om sommigen die niet werken hun zakken te vullen deze studie heeft geld gekost samen met de ontwerpen de architect bureau moet ook betaald worden dan on plaatsen men zegt 50000€ maar zal wel meer zijn allemaal ten koste van de ondernemer en belastingbetaler want men zal niet iedereen toelaten enkel die veel geld hebben zullen mogen frieten verkopen en personeel uitbuiten!!

 • ringo van der pulst

  Friet uit het lunapark geserveerd door frietchinezen.