Zo ziet het alternatieve energieplan van Groen eruit

Vlaams Parlementslid Johan Danen (links) en Kamerfractieleider Kristof Calvo.
PHOTO_NEWS Vlaams Parlementslid Johan Danen (links) en Kamerfractieleider Kristof Calvo.
Groen heeft vandaag een alternatief energieplan voorgesteld voor een stabiele, schone en betaalbare energievoorziening. De partij verzet zich met klem tegen de keuzes van de federale en Vlaamse regering voor een "onzekere, vuile en dure energievoorziening", waarbij de factuur voornamelijk doorgeschoven wordt naar de gezinnen en kmo's, zo stelden Vlaams parlementslid Johan Danen en Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Volgens Groen moet er dringend werk gemaakt worden van een stabiel en coherent investeringsklimaat en van een duurzame en efficiënte bevoorradingszekerheid.

De partij wil een groen en kostenefficiënt energiepark door een sterke groei van zonne- en windenergie.

Voor Groen is een stijging van de energiefactuur met 30 procent helemaal niet onvermijdelijk, zoals de regering laat uitschijnen. Door de kosten rechtvaardig te herverdelen kan de stijging van de factuur van de huishoudens in 2016 beperkt worden tot 8 procent in vergelijking met 2013, terwijl dat bij de plannen van de regering 41 procent is. Indien het btw-tarief op elektriciteit van 6 procent behouden blijft, stijgt de factuur voor de gezinnen met 2 procent voor de groene plannen, tegenover 23 procent voor die van de regering.

Schuld

De ondersteuningskost van de groene installaties kunnen volledig in de factuur worden doorgerekend, aldus Groen, maar voor de 'offshore' windenergie plafonneert de partij de bijdrage op het niveau van 2013. De bijkomende ondersteuningskosten worden gefinancierd door de afroming van de nucleaire rente.

De kost van de historische schuld, die volgens de SERV eind 2015 zou oplopen tot 1,84 miljard euro, wil Groen spreiden over 6 jaar en in verschillende groepen.