Zo omzeil je GAS-boetes op de meest absurde manieren

Screenshot YouTube
Belletje trek aan je eigen deurbel in Mechelen, 72 uur lang in drie verschillende tentjes kamperen in Destelbergen of niet-versterkte luide muziek maken in Neerpelt. Satirische nieuwswebsite De Raaskalderij trekt deze week het Vlaamse land rond om in een reeks hilarische filmpjes de absurditeit van de GAS-boetes aan de kaak te stellen.

De actie van De Raaskalderij kadert in het weekend van de Burgerlijke Ongehoorzaamheid dat de Vlaamse Jeugdraad dit weekend organiseert. De Jeugdraad roept burgers op om zoveel mogelijk inbreuken te begaan in GAS-reglementen. Op de website lastvangas.be kan iedereen zijn actie registreren en foto's van overtredingen insturen of delen op de sociale media.

De Raaskalderij vond dat idee "best gevaarlijk" en deed de suggestie om "absurditeit met absurditeit te bestrijden": "Je overtreedt de regels niet, maar je past ze zo consequent en tot op de letter nauwkeurig toe, dat je uiteindelijk toch kunt doen wat door het gemeentelijk administratief sanctierecht verboden is", klinkt het. Daarom lanceerde de website vijf manieren hoe je vaak voorkomende verboden veilig kunt omzeilen. Er dient wel aan toegevoegd te worden dat de stad Mechelen sinds de opnames, die dateren van augustus vorig jaar, een aantal absurde GAS-reglementen heeft geschrapt (zoals belletje trek). En ook dat de politie in alle gevallen correct optrad.

1. Eendjes voederen in Nijlen
Eendjes voederen mag in Nijlen enkel wanneer het vriest. Dat is dezer dagen niet echt het geval, maar niets dat een koelwagen niet kan oplossen.

2. Bomen klimmen in Sint-Niklaas
In de bomen klimmen in Sint-Niklaas mag niet, behalve in "kindvriendelijke openbare ruimtes die worden aangeduid met een bord speelzone, speelterrein of speelbos".

3. Kamperen in Destelbergen
In Destelbergen mag je nergens "langer dan 24 uur achtereen verblijven of slapen in een tent". Simpele wiskunde leert dat 72 uur verblijven in drie tenten nog net wel kan. Of toch niet?

4. Muziek produceren in een voertuig in Neerpelt
De Limburgse gemeente Neerpelt kent een verbod om "elektronisch versterkt geluid in voertuigen te produceren, dat hoorbaar is buiten het voertuig". Niet-elektronische versterkte muziek mag dus logischerwijze wel?

5. Belletje trek in Mechelen
Geen traditioneler kattenkwaad dan belletje trek, maar verboden in tal van Vlaamse gemeenten. De vraag is of het dan wel mag als je je eigen bel gebruikt?