Zo’n 3.000 klimaatspijbelaars brengen krachtige boodschap in Brussel: “Er is geen planeet B”

Jonge betogers trekken zonder toestemming door de hoofdstad

Baert
In Brussel zijn ongeveer 3.000 scholieren opgedaagd om te spijbelen voor het klimaat. Volgens de beweging ‘Youth For Climate’ zetten Belgische politici zich te weinig in voor een ambitieus klimaatbeleid. De leerlingen zeggen vanaf nu elke donderdag te willen spijbelen voor het klimaat, tot politici tonen dat ze meer willen doen voor het klimaat. De protestactie is inmiddels afgelopen en liep niet helemaal zoals gepland: de klimaatspijbelaars trokken een mars op gang door de hoofdstad, hoewel daar geen toestemming voor was.

Het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal liep vanochtend vol met spijbelende leerlingen die hun bezorgdheid over het klimaat wilden uiten. Ongeveer 3.000 spijbelende scholieren namen deel aan de protestactie.

Oorspronkelijk was gepland dat de actie enkel een statisch protest zou zijn op het Europakruispunt. Er was geen toestemming voor een mars, maar de menigte op het Europakruispunt werd te groot en de klimaatspijbelaars namen het heft in eigen handen. Na een eerste korte mars en stop aan de Warandeberg stapten ze verder door de hoofdstad. In de Wetstraat liepen ze tussen de auto’s. De betoging verliep zonder incidenten, maar de leerlingen lieten hun stem luid weerklinken. De mars eindigde aan het Luxemburgplein, in de Europese wijk.

Het enthousiasme bij de scholieren was enorm groot en het lawaai overweldigend. De slogans waren luid en duidelijk: “Al wie niet springt is CO2", “Er is geen planeet B”, “Fossil fuel its time to go”, “Change the system, not the climate” en “On est plus chaud que le climat”.

Inspiratie

De jongeren halen de inspiratie voor hun protest bij het Zweedse meisje Greta Thunberg. Deze tiener uit Stockholm spijbelt elke vrijdag om een hele dag met een spandoek voor het Zweedse parlement te gaan zitten en zo te ijveren voor een beter milieu. 

De Belgische jongeren komen naar buiten met dezelfde boodschap en pikken het niet langer dat de Belgische politici zich niet inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid, zelfs nadat 75.000 personen op 2 december op straat kwamen tijdens de grootste Belgische klimaatmars ooit. 

“Ons enige drukkingsmiddel is niet naar school gaan, net zoals een arbeider die staakt in zijn bedrijf. Wij doen hetzelfde met de regering”, zegt de 17-jarige Anuna De Wever, die samen met de 19-jarige Kyra Gantois het spijbelprotest lanceerde.

Gedragswijziging

Voor de leerlingen is het duidelijk dat er bij de Belgische politici een gedragswijziging moet komen en ons land een voortrekkersrol moet opnemen. “Politiekers, get your shit together”, zegt Anuna.

De leerlingen achter het protest willen vanaf nu elke week spijbelen voor het klimaat. Ze distantiëren zich wel van de spontane mars. 

Ons enige drukkingsmiddel is niet naar school gaan, net zoals een arbeider die staakt in zijn bedrijf

Anuna De Wever (17)

‘Grootouders voor het klimaat’

Op het protest waren ook enkele politici, zoals Meyrem Almaci (Groen) en Bruno Tobback (sp.a), maar bijvoorbeeld ook Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo aanwezig. 

De jonge betogers kregen ook steun van “Grootouders voor het klimaat”. Die oma’s en opa’s zijn ouderen die zich willen inzetten voor de toekomst van hun kleinkinderen. “Het systeem moet veranderen en ook wij willen ons uitdrukkelijk tot de politiek richten, want met dit huidige klimaatbeleid bakken ze er niets van”, klinkt het.

Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits vindt het positief dat jongeren opkomen voor het klimaat, “maar spijbelen is niet de juiste methode”. De minister nodigt de klimaatjongeren meteen uit, maar wel buiten de schooluren. “Altijd welkom op woensdagnamiddag in het Vlaams Parlement.”

Baert
Baert59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Te gek voor woorden Dit zal niets veranderen hoe naïef kunt ge zijn !

 • Eline Timmermans

  Stuur dat kind terug naar school i.p.v. aandacht te geven. En staat op spijbelen geen grote straf? In mijn schooltijd toch. En het klimaat is een siclus van warm naar koud terug naar warm naar koud enz... Die acties halen niets uit net zen zo dat we het klimaat niet kunnen veranderen. Media geil misschien? Ben ook eens benieuwd hoeveel te van die materie afkent?

 • jean pierre bovele

  Aan het klimaat valt niets te weizigen!

 • Sjonny Martero

  Leerlibgen toelating geven om te spijbelen? Niet te geloven. Inhalen van lessen terwijl er geen marge is? Een nul voor die les is normaal. En geen mogelijkheid om toetsen in te halen.

 • anna vandenberg

  Het klimaat probleem wordt gekaapt door populisten, we moeten anders gaan leven, duurzamer en beseffen dat niets gratis is. In de vakanties staan diezelfde jongeren met hun ouders aan te schuiven op de luchthaven. Zolang de media ons blijft brainwashen met reclame voor milieu onvriendelijke producten zal er niets veranderen. Al dertig jaar gebruik ik milieu vriendelijk verven die geen giftige stoffen bevatten, bij het grote publiek nog niet gekend, daarom begin bij jezelf.