Zo heeft West-Vlaanderen gestemd: monsterscore voor VB, Crevits: “Onwaarschijnlijk dat ik minister-president word”

Hilde Crevits, CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen, heeft haar ambitie om minister-president te worden, opgeborgen. Ze erkent dat quasi alle partijen stemmen hebben verloren aan Vlaams Belang. Crevits haalt met bijna 131.000 wel de meeste voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement. Voor de Kamer valt John Crombez (sp.a) (55.678) die eer te beurt.
Je kan op bovenstaande interactieve kaart vlot switchen tussen de resultaten voor de Kamer, het Vlaams en Europees Parlement. Via de plattegrond of zoekfunctie kan je ook op zoek naar jouw gemeente. Niet enkel de percentages zijn te zien, maar ook de zetelverdeling.

Kamer van Volksvertegenwoordigers

Met alle stemmen voor de Kamer geteld, eindigt CD&V pas als derde partij in West-Vlaanderen. N-VA blijft er nipt de grootste, voor Vlaams Belang. De extreem-rechtse partij wipt met een sprong van bijna 16 procentpunten over CD&V, die blijft steken op zo’n 17,7 procent.

N-VA, aangevoerd door Sander Loones, moet twee West-Vlaamse zetels inleveren en komt op vier. De CD&V-lijst van Hendrik Bogaert verliest één zetel, net als de sp.a, waar partijvoorzitter John Crombez de lijst trok. Die verloren zetels gaan naar Vlaams Belang. Open Vld (2 zetels) en Groen (1) blijven status quo.

Bij N-VA is ook lijstduwer Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke op de lijst stond, verkozen. Bij CD&V verliest Roel Deseyn zijn zetel. 

John Crombez haalt met 55.678 de meeste voorkeurstemmen voor de Kamer. Hendrik Bogaert belandt op de tweede plaats met 48.421 stemmen. N-VA-lijsttrekker Sander Loones sluit de top drie af met iets meer dan 44.000 voorkeurstemmen.

Bogaert behoudt zijn zetel in het federaal parlement, maar kijkt toch met gemengde gevoelens naar de resultaten. “Ik ben erg tevreden met mijn 48.421 voorkeursstemmen. Dat is het beste CD&V-lijsttrekkersresultaat op federaal niveau. Maar we verliezen wel 4 procent in West-Vlaanderen.”

Bogaert: “Kiezer maakt zich zorgen”

“Het thema van deze verkiezingen was duidelijk de internationalisering. De kiezer maakt zich zorgen om zijn toekomst, en er zijn weinig partijen die daarop een comfortabel antwoord kunnen bieden.” Volgens Bogaert is het hoog tijd dat zijn partij dit thema ernstig neemt. “Het gaat niet om opschuiven naar links of rechts, maar wel om zoeken naar alternatieven.”

Bogaert: “Het Vlaams belang meent dat simpelweg de grenzen sluiten een oplossing biedt voor het probleem van migratie. Ik denk echter dat we moeten kijken naar andere formules, waarbij mensen worden opgevangen in conflictzones zelf. Met het geld van een leefloon in Vlaanderen kunnen we misschien wel tien mensen helpen ter plaatse.”

De Jabbeekse politicus meent dat het goed is om te spreken met de overwinnaar van de verkiezingen, maar samen in een coalitie stappen ziet hij niet zitten. “Het mensbeeld van CD&V is helemaal anders dan dat van het Vlaams Belang. Ideologisch gezien staat CD&V daar mijlenver van af. Dan is samen regeren niet mogelijk.”

Vlaams Parlement

Op Vlaams niveau is CD&V met 23,5 procent wel de grootste partij. N-VA zakt 10 procentpunten naar 19,7 procent en valt terug naar plaats 3. Vlaams Belang is hier opnieuw de grootste winnaar: de partij klimt ruim 15 procent en komt uit op de tweede plaats met 20,2 procent.

N-VA met lijsttrekker Bert Maertens krijgt dus een forse tik in de kustprovincie. In 2014 haalde de N-VA nog bijna 30 procent in West-Vlaanderen, nu blijft de partij nipt steken onder de 20 procent. In zetels zakt de partij van 7 naar 5.

Net als in de rest van Vlaanderen is de grootste winst voor Vlaams Belang. De partij met lijsttrekker Stefaan Sintobin maakt een hink-stap-sprong van 5 procent naar 20,2 procent. De partij krijgt er in één klap 4 zetels bij en komt uit op 5 zetels.

En hoewel CD&V-boegbeeld Hilde Crevits een persoonlijke monsterscore van 130.912 voorkeurstemmen haalde (nummer twee Bart Tommelein volgt op plaats twee met 35,265 voorkeurstemmen) laten de Vlaamse christendemocraten een licht verlies optekenen. De partij verliest 1,86 procent en komt uit op 23,47 procent. De partij verliest daarmee 1 zetel.

Ook sp.a verliest een zetel. De partij zakt van 16,27 naar 12,18 procent, een verlies van 4,09 procentpunt.

Groen en Open Vld blijven allebei status quo. De Vlaamse groenen behouden 1 zetel, die gaat naar nieuwkomer Jeremie Vaneeckhout. En Open Vld behoudt haar drie zetels. In procenten zakt de partij lichtjes van 13,06 procent naar 12,34 procent. 

Reactie Vlaams Belang

Wouter Vermeersch, West-Vlaams lijsttrekker voor de Kamer van Vlaams Belang, is dankbaar bij het zien van de resultaten. “Ik ben dankbaar voor al die mensen die op ons gestemd hebben. Zij geloven duidelijk in ons verhaal. De peilingen hadden dit niet voorspeld, maar tijdens marktbezoeken of in volkscafés had ik dit wel aangevoeld. Dat vertaalt zich nu ook in de stembus”, aldus Vermeersch.

“In mijn tien jaar als politicus heb ik gezien hoe de sfeer rond onze partij volledig is omgeslagen. We worden nu overal positief onthaald. Maar we blijven voorzichtig, als West-Vlamingen blijven we met beide voetjes op de grond.”

Wouter Vermeersch en Stefaan Sintobin, de West-Vlaamse lijsttrekkers voor Vlaams Belang.
Photonews Wouter Vermeersch en Stefaan Sintobin, de West-Vlaamse lijsttrekkers voor Vlaams Belang.

Reactie Hilde Crevits (CD&V)

Hilde Crevits, CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, zegt dat het minister-presidentschap niet langer realistisch is. “Ik denk dat die ambitie moet opgeborgen worden.” Ze benadrukt dat quasi alle partijen stemmen hebben verloren aan Vlaams Belang. “We moeten ons daar met zijn allen over bezinnen, over waar het fout loopt.” 

Crevits zal naar eigen zeggen meewerken aan alle gesprekken die er zijn. En dat vanuit een “bescheiden positie”. Het CD&V-boegbeeld benadrukt dat ze niet zal meewerken “aan gesprekken over hoe we ons land nog verder kunnen blokkeren”. Ze hoopt dat alle positieve krachten nu de handen in elkaar slaan, “hopelijk met CD&V, vanuit een bescheiden positie”.

 CD&V-boegbeeld Hilde Crevits en voorzitter Wouter Beke.
BELGA CD&V-boegbeeld Hilde Crevits en voorzitter Wouter Beke.

Reactie N-VA

Daphné Dumery, lijstduwer voor de N-VA-Kamerlijst in West-Vlaanderen, had de grote groei van Vlaams Belang niet zien aankomen. “Dit hadden we nooit verwacht”, zegt ze aan Belga. “We wisten dat we als partij wat gingen dalen. Na de enorme winst van vorige verkiezingen kon dat niet anders. Maar dat Vlaams Belang zo ging stijgen, hadden we nooit verwacht.”

“We moeten nu met alle partijen goed nadenken. De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven”, aldus nog Dumery. “De kiezers van Vlaams Belang komen niet enkel van bij ons, maar ook van bij andere partijen. Er moet nu een moment van reflectie komen over welke thema’s er gespeeld hebben in de beslissing van de kiezer. Ging dat louter om migratie of speelden er ook andere zaken? We mogen het signaal van de kiezer absoluut niet negeren”, besluit ze.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kathleen Verstraelen

  Ging dat ook om andere zaken dan migratie? Ze zagen dit niet aankomen. Ze zijn zich van geen kwaad bewust precies. En dat zou dan willen minister president worden. Ze weten niet eens wat er leeft bij de gewone man op straat.

 • Paul Sohier

  De traditionele partijen hebben het zelf gezocht en de cordon sanitaire zal hen beschermen, daarvoor hebben ze dat in de jaren ‘90 opgericht, de kiezer heeft weer niks te zeggen zoals altijd en Mw Crevits, ik ben geen Vl - belanger maar de kiezer heeft gesproken en als ze het cordon doorbreken en U gaat uit de politiek, wel ‘t ga je goed, partijgenoten van U hebben dat vroeger ook al gedaan

 • Nicolas Van Hoecke

  Zolang Links niet meewerkt zullen ze klappen blijven krijgen...de maatschappij is lang veranderd maar dat hebben ze blijkbaar nog steeds niet door. Ze leven in hun eigen wereld.

 • Bernard Verhelst

  "We moeten ons daar met zijn allen over bezinnen, over waar het fout loopt...". Tja... waar zou het fout lopen denk je? Als je 't nu nog niet weet waar het fout loopt, dan zal je 't nooit weten!

 • Louis Dedenker

  Raar dat ze het nog altijd niet door hebben dat ze zelf de kiezer naar VB hebben gedreven, en zeggen dat ze het niet zagen aankomen. En de gewone mens wist dit al maanden. Zo zie je maar hoe onbekwaam ze zijn, ze hebben geen besef wat de man in de straat wil.