Zitten Nederlandse criminelen achter reeks plofkraken in ons land?

Technische rechercheurs doen onderzoek na de plofkraak in het Belgische Lommel van vorige nacht. Omwonenden zeggen dat de daders met een 'duidelijk Nederlands accent' spraken.
BELGA Technische rechercheurs doen onderzoek na de plofkraak in het Belgische Lommel van vorige nacht. Omwonenden zeggen dat de daders met een 'duidelijk Nederlands accent' spraken.
Ons land zucht onder een plotselinge plaag aan plofkraken. De politie roept de hulp van Nederland in, en houdt er sterk rekening mee dat de daders uit Nederland komen.

In de nacht van woensdag op donderdag vonden opnieuw twee plofkraken plaats in Vlaanderen, in Lommel en Lummen. Ooggetuigen van de kraak in Lummen hoorden de vluchtende daders met een ‘duidelijk Nederlands accent’ spreken. "Dat hebben meerdere bewoners verklaard", bevestigt de burgemeester van Lummen, Luc Wouters. 

Het aantal opgeblazen pinautomaten staat daarmee al op zeven dit jaar in ons land, zegt Isabelle Marchand van bankenvereniging Febelfin. "Dat is ongekend. In de drie jaar hiervoor hadden we er in totaal maar twee. Voor ons is dit een nieuw fenomeen."

Nederland

In Nederland vormen plofkraken al veel langer een probleem. In 2016 vonden er nog 79 plaats, vorig jaar 65. De banken hebben de afgelopen jaren zware maatregelen genomen: zo zijn de meeste pinautomaten uitgerust met zware kluizen en camerasystemen, en worden honderden automaten ’s nachts afgesloten met stalen platen.

"We houden er rekening mee dat Nederlandse criminelen nu uitwijken naar ons land", zegt woordvoerder Pieter Strauven van het parket in Belgisch Limburg. Dat staat inmiddels in nauw contact met de Nederlandse politie. "We onderzoeken inderdaad of er een Nederlandse link is", zegt Marjolein Ruitenbeek van de Nationale Politie in Nederland. "We delen informatie over aanpak en verdachten met onze Belgische collega’s."

Grote ravage na de plofkraak in Lummel, in de nacht van woensdag op donderdag.
BELGA Grote ravage na de plofkraak in Lummel, in de nacht van woensdag op donderdag.

Gidsland

Ook de bankensector uit ons land heeft inmiddels contact opgenomen met de collega’s in Nederland om een beroep te doen op hun expertise. "We hebben hen om advies gevraagd over welke maatregelen we kunnen nemen om dit een halt toe te roepen", zegt Isabelle Marchand van bankenvereniging Febelfin. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigt die gesprekken.

Nederland wordt al langer gezien als ‘gidsland’ op het vlak van plofkraken. Vijf jaar geleden reageerden buitenlandse banken nog vol ongeloof toen de Nederlandse Vereniging van Banken op een conferentie waarschuwde voor het fenomeen. Criminelen maakten toen nog vooral gebruik van gas, dat ze in automaten lieten stromen en dat tot ontploffing brachten. Inmiddels gebruiken daders in bijna alle gevallen explosieven.

We doen er alles aan om deze plaag zo snel mogelijk in te dijken

Jan Jambon (N-VA)

Ver van je bed

Nederlandse banken en gemeentes sluiten daarom steeds meer pinautomaten, vooral rond woongebouwen, uit angst voor ongelukken. Het aantal automaten bij onze Noorderburen is al teruggebracht van 9.500 naar 7.500. In het kleinere België staan er nog altijd 8.300. 

In het dorp Lummel was de schok gisterochtend groot: bewoners van de bovenliggende appartementen mochten pas weer naar huis toen de brandweer had vastgesteld dat er geen instortingsgevaar was. "Wij kennen dit soort gevallen alleen van televisie, ver van je bed", zegt burgemeester Luc Wouters van de gemeente Lummel. "Buurtbewoners waren behoorlijk geschrokken, ikzelf trouwens ook."

Minister van Binnenlandse Zaken beloofde gisteren direct harde maatregelen. "We doen er alles aan om deze plaag zo snel mogelijk in te dijken", aldus minister Jan Jambon. 

Wat is een plofkraak juist en valt het te voorkomen?
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan paternoster

  Denk dat spa er achter zit

 • Tino Hellemonds

  Natuurlijk zijn het nederlanders,in mijn Nl dorpje juist over de grens met belgie is er 2 jaar geleden 2x plofkraak geweest in de enigste bankautomaat die we hadden.Nu hebben we er geen meer.Dat ze daar nu maar opkomen dat het nederlanders zijn stuit bij mij ongeloof.Veel succes met de jacht.

 • Karin Gogarn

  Het is al jaren bekend dat in Nederland en Duitsland plof kraken worden gepleegd door Nederlanders uit de Regio Utrecht. Het laatste jaar wordt ze het in Nederland heel moeilijk gemaakt,nu naar België daar staan alle deuren nog open van de banken. De Belgische overheid moet weer het wiel uitvinden waarom niet even de Nederlandse Politie gevraagd wat te doen.

 • Bernaerts Diane

  Dat zei ik enkele dagen geleden al, dat die Nederlandse plofkrakers gewoon hun werkterrein verlegd hebben.

 • Gerard Braeckmans

  Nou, nou, nou! Iemand heeft gezegd dat ze met een nederlands accent spraken. Omdat de interviewster vroeg: met een belgisch of een nederlands accent. En zo draait de wereld verder. Nog een prettige dag allemaal. Ik moet wat geld gaan afhalen!