Exclusief voor abonnees

Zijn we voor de eerste keer op weg naar code rood? “Drinkwater is een luxeproduct”

Ook de landbouw kreunt onder de aanhoudende droogte.
Henk Deleu Ook de landbouw kreunt onder de aanhoudende droogte.
Het heeft nu al maanden nauwelijks geregend en net als de voorbije twee jaar geldt code oranje, wat betekent dat we omzichtig moeten omspringen met drinkwater. Code rood is nog nooit afgekondigd, maar de Vlaamse droogtecommissie komt binnenkort samen om voor het eerst te overlopen welke drastische keuzes er dan moeten worden gemaakt. “Drinkwater is een luxeproduct waar we omzichtig mee moeten omspringen”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen




69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sven Reding

  Je kan perfect van zee water, drinkbaar water maken. Er zijn al veel landen die dat toepassen en er is zelfs een heel industrie rond.

 • Jens Timmermans

  In heel Noord- en West-Europa is Vlaanderen de slechtste van de klas.Hoofdreden: alles is bijna volgebouwd. Beton laat geen water door. En wie is er hier verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening? Doe ook iets aan de verspilling van drinkwater voor het vullen van privé-zwembaden, a.u.b.

 • Davy Geysens

  Wat een verzuurde reacties weeral, alles is blijkbaar de schuld van de overheid. Ik zou zeggen: begin bij jezelf dus stop met iedere week de auto te wassen, het gazon te besproeien (en nu je toch bezig bent: het gras te maaien), opblaasbare zwembaden te vullen, iedere dag een douche te nemen, enz. Mensen snappen nog altijd niet dat dit allemaal luxeproblemen zijn. Gebruik drinkwater dus vooral om van te DRINKEN.

 • Erik Moens

  Elk jaar 't zelfde, ondertussen moeten we dat toch op ons zien afkomen? Enkele weken terug zo breed in het nieuws: de verkoop van privézwembaden piekt. Is het dan nog verantwoord om dat toe te laten en daarvoor vergunningen uit te delen? Moet er dan op z'n minst geen privé zwembadtaks komen? Wie een zwembad kan kopen zal zo'n taks ook wel kunnen betalen…

 • Charity Swinnen

  En iedereen maar zwembaden leggen in zijn tuin. Hoe gaan ze die vullen? Met bier misschien?