Zigeuners Wingene onderhandelen met gemeente

UNKNOWN

Het gemeentebestuur van Wingene onderhandelt vanavond met de zigeuners die gisteren een privaat terrein hebben ingenomen. Dat is vernomen van de politie. Naast vertegenwoordigers van de zigeuners en de eigenaar van de weide zit ook de West-Vlaamse gouverneur mee aan tafel.

Dwangsom
De onderhandelingen zouden al enige tijd aan de gang zijn, maar hoe ver ze staan is niet duidelijk. De betekening door de deurwaarder van de gerechtelijke beslissing is nog niet gebeurd. Na die betekening moeten de zigeuners binnen de zes uur het terrein verlaten op straffe van een dwangsom.

Vergoeding landbouwers
Het kan niet dat de zigeuners elke week naar een ander landbouwperceel trekken en er de gewassen beschadigen, verklaarde de burgemeester van Wingene, Hendrik Verkest, vandaag. Hij heeft er geen vertrouwen in dat de landbouwers zullen worden vergoed voor de werkelijk opgelopen schade.

Weinig keus
Een Belgisch familielid van één van de zigeunerfamilies op het terrein vertelde vannamiddag dat er weinig mogelijkheden zijn voor de groep 'Vie et lumière'. Een aanvraag voor hun vakantiebijeenkomst zou toch worden geweigerd. Daarom moeten ze anders tewerk gaan, aldus het familielid.

Attractie
Intussen is het woonwagenpark een attractie geworden in Wingene. Er passeert al de hele namiddag een massa voertuigen. Het aantal mensen in de buurt loopt soms op tot meer dan honderd. Daarom heeft de politie in de straat een parkeerverbod ingevoerd. Ook de voertuigen van de media worden op afstand gehouden. (belga/ep)