Zigeuners aperitieven op terrein Dour Festival

UNKNOWN
De woonwagenbewoners die vanochtend de weide in Wingene hebben verlaten, zijn in de late voormiddag neergestreken op het festivalterrein in Dour (Henegouwen). Daar verbleven ze vorig jaar al eens. De Franse zigeuners van de groep 'Vie et Lumière' hebben zich geïnstalleerd langs de N552 en maken zich op om te aperitieven. Zowel de lokale overheid als de eigenaar van het terrein had hen nochtans verboden om er te parkeren. De gemeente heeft al een gerechtelijke procedure opgestart.

"We hebben een spoedprocedure in gang gezet", zegt Carlo Di Antonio, de burgemeester van het plaatsje in Henegouwen. "Deze namiddag verwachten we een deurwaarder en we hopen dat er een uitzettingsbevel komt binnen de twee dagen."

De woonwagenbewoners vroegen een onderhoud met het gemeentebestuur, maar dat werd hen geweigerd. De burgemeester wil hen pas morgenvroeg ontmoeten. "Dan zullen we hen duidelijk maken dat ze niet welkom zijn op het terrein van het Dour Festival", aldus Di Antonio. "Ze hebben hier vorig jaar al eens verbleven en dat is niet goed verlopen. Het aantal diefstallen en andere misdrijven ging de hoogte in."

1.000 euro schadevergoeding
Vanochtend hadden alle zigeuners van de groepering Vie & Lumière het grasland langs de Beernemsesteenweg in Wingene verlaten. De laatste zigeuner, de woordvoerder, werd tegengehouden en kreeg een proces-verbaal voor het achtergelaten afval. Dat was wel in zakken verzameld op het terrein.

De landbouwer die het terrein in Wingene bezit zal duizend euro schadevergoeding ontvangen voor de bezetting van zijn grasland. De zigeuners zelf hebben volgens burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) 300 euro beloofd. De gemeentekas zal 700 euro bijpassen.

Week in Frankrijk
Volgens gouverneur Breyne is het in Frankrijk gangbaar dat de zigeuners een week mogen blijven staan. In België is dat niet het geval en om geen gewoonte te creëren, werd nu ingegrepen. Op het terrein waar zich sinds eergisterenmiddag zo'n 250 caravans hebben verzameld, was het continu een aan- en afrijden van zigeuners. De voorzitter van de rechtbank van Brugge had gisterenmiddag nochtans op vraag van de eigenaar geëist dat de zigeuners het veld onmiddellijk moesten verlaten.

Gisterenavond werd er een deurwaarder op het terrein verwacht om te beslissing te laten uitvoeren. Omstreeks 15 uur vertrokken een vijftal wagens met caravan, maar een algemene ontruiming kwam er niet. Het bordje dat de gemeentewerker kwam plaatsen, was het meest opmerkelijke dat gebeurde. Nadat het geplaatst was, werd het door een vertrekkende zigeuner omvergereden. Het bordje werd hersteld.

Landbouwgewassen beschadigd
De Boerenbond heeft al meegedeeld de bezetting van de zigeuners te betreuren. Volgens de vakorganisatie is de bezetting illegaal en is de schade aan de landbouwgewassen van de getroffen landbouwer enorm. De Boerenbond kan in geen geval een dergelijke bezetting goedkeuren, luidt het.

De organisatie vergelijkt de situatie met het kraken van een woning. "In dat geval verblijf je zonder toestemming op andermans privéterrein en ook dat is illegaal. Het is duidelijk dat deze bezetting voor de landbouwgewassen ernstige schade oplevert." De Boerenbond vindt het evident dat de schade vergoed wordt. (belga/ypu/ep/vsv)

UNKNOWN