Zigeunerfamilie moet afgeperste bejaarde ruim 61.000 euro terug betalen

BELGA
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een zigeunerfamilie vandaag veroordeeld voor het afpersen van een bejaarde man uit Stabroek. Hij moest hen grote sommen geld betalen, of ze dreigden ermee hem aan te geven voor zedenfeiten met een minderjarig meisje uit de familie. Vier beklaagden kregen celstraffen van acht tot vijftien maanden met uitstel, een vijfde moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren. Twee anderen werden vrijgesproken.

De zeventiger was in januari 2013 naar de politie gestapt. Hij vertelde dat hij de zigeunerfamilie zes maanden eerder had leren kennen. Ze hadden een goed contact en kwamen overeen dat een minderjarig familielid hem wat zou komen helpen in het huishouden.

Het liep echter al snel fout, want de familie beschuldigde hem plots van zedenfeiten met het meisje. Ze eisten grote sommen geld van hem, anders zouden ze hem aangeven. De oude man ging uiteindelijk zelf naar de politie, maar niet voordat hij hen zowat 110.000 euro had overhandigd.

De beklaagden werden vervolgd voor afpersing, misbruik van vertrouwen en schriftvervalsing, maar ontkenden dat er strafbare feiten werden gepleegd. Ze verklaarden dat de bejaarde man hen die bedragen vrijwillig geleend had, maar dat er later discussie was ontstaan over de terugbetaling. Ook de omvang van het totaalbedrag werd betwist.

De rechtbank sprak hen voor een aantal feiten vrij en veroordeelde hen tot de terugbetaling van 61.300 euro.