Ziekteverzuim op het werk blijft stijgen

Het ziekteverzuim op het werk neemt toe. Volgens een onderzoek van Human Resources-dienstenbedrijf SD Worx lag het aantal dagen dat werknemers wegens ziekte niet gingen werken vorig jaar hoger dan in 2006. In januari van dit jaar was er zelfs een piek. De griepepidemie zal hierin een rol spelen, zegt SD Worx. Het ziekteverzuim varieert per provincie en ligt beduidend lager in kleine organisaties.

Met 5,3 procent in januari piekte het ziekteverzuim zeer hoog. Maar ook het verzuim over heel 2007 scoort met 5,19 procent hoger dan de voorbije jaren. In 2006 bedroeg dat percentage nog maar 4,99 procent.

Er zijn verschillen tussen de provincies: het ziekteverzuim is het laagst in Waals-Brabant en Antwerpen en het hoogst in Namen. De omvang van de onderneming heeft een grote invloed op het verzuimcijfer. In ondernemingen met minder dan 20 werknemers bedraagt dit maar 3,79 procent. In organisaties met meer dan 1.000 werknemers is dat percentage 6,11 procent. Dit zou te maken hebben met het feit dat de sociale controle groter is bij kleine bedrijven. Daar zorgt het wegvallen van een zieke collega ook voor meer problemen. (belga/ka)