Ziekteverzuim bij poetshulpen hoger dan ooit

Op een gemiddelde werkdag was vorig jaar 13,52 procent van de poetshulpen afwezig wegens ziekte.
Shutterstock Op een gemiddelde werkdag was vorig jaar 13,52 procent van de poetshulpen afwezig wegens ziekte.
Het ziekteverzuim van poetshulpen voor een dienstenchequebedrijf blijft jaar na jaar stijgen. Op een gemiddelde werkdag was vorig jaar 13,52 procent van hen afwezig wegens ziekte. Van alle sectoren die het sociaal secretariaat Securex onderzocht, bleken alleen de technici in het vrij onderwijs nog meer afwezig te zijn op het werk (16 procent). Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

Specialisten zijn niet ­verrast. Sectoren met korter geschoolde ­arbeiders zijn ­sowieso al gevoeliger voor ­absenteïsme. "Bovendien is de job van poetshulp een ­fysiek veeleisende job", klinkt het bij de federatie van dienstencheque­bedrijven, Federgon. Dat de overgrote meerderheid van de poetshulpen vrouw is, ­verklaart volgens Securex mee het hoge ziekteverzuim. "Door zwangerschappen en de ­menopauze. Vrouwen hebben het thuis ook veelal zwaarder dan mannen: ze staan vaker in voor het huishouden en de kinderen."

Federgon-directeur Paul Verscheuren ziet het als een grote uitdaging voor de sector om de komende jaren de afwezigheidsgraad terug te dringen. Met opleidingen om de poetshulp zo ergonomisch mogelijk te laten werken, met campagnes waarin de klant wordt gevraagd om degelijk materiaal te voorzien en door dienstenchequebedrijven te vragen om hun personeel zo flexibel mogelijk te laten werken.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Ze moeten de mensen nog wat meer opjagen.Hard werken, laag loon,afsnauwen,nooit niet goed. Niet moeilijk dat mensen overbelast raken.

 • anna vandenberg

  Ik vraag met dikwijls af welke supervrouwen 38 uur per week kunnen poetsen aan een hoog tempo en dan nog thuis opnieuw beginnen. Aan dit karig loon kunnen die mensen zich onmogelijk een eigen poetshulp veroorloven. Minder uren werken is minder loon dat kunnen die gezinnen zich meestal ook niet veroorloven. Menselijk zou zijn 34 uur werken zonder loonverlies. De gesubsidieerde dienstencheque sector zou enkel voor bejaarden en zieken mogen zijn, de rest kan de volle pot betalen of zelf poetsen.

 • hilde de coensel

  In 2016 zette ACV Voeding en diensten een actie op touw red de poetsdiensten.Geen dc in de zorg ! mening militant verzamelde duizenden handtekeningen.Allemaal oogverblinding,want de vakbond boog voor de werkgevers,het verschil met de reguliere poetsdiensten binnen de zorg,en deze met dc is oneindig groot,in loon,verlof en arbeidsvoorwaarden.DC slechts 2 j anciënniteit,geen vap dagen.)Schaf dit profitariaat af.Waardering en respect voor allen in dit respectloos systeem.

 • Sandra Peeters

  Het wordt onderbetaald. De meeste klanten zijn compleet respectloos. Ze verwachten meerdere verdiepingen ramen inclusief tot in de puntjes op 3 à 4 uur tijd. Zeker oudere vrouwen die hun huis dan nog is tjokvol hebben staan. Als je bij ouderen gaat werken wordt je vroeg of laat vals beschuldigd van diefstal. Ergonomie of fatsoenlijk modern werkmateriaal hebben ze nog nooit van gehoord. Ze zouden u nog liefst van al op handen en knieën de vloer laten schuren voor hun ego.

 • raf stevens

  Ik heb in mijn carrière ooit 1 (één) poetsvrouw tegengekomen, die het met hart en ziel deed omdat ze gewoonweg graag poetste en zowat de kuisziekte had. Alle anderen doen die job omdat ze (jammer genoeg misschien) geen andere keuze hebben bij gebrek aan andere opleiding. That's reality.