Ziekenhuizen steeds beter met veiligheidsregels

Illustratiebeeld
RV Illustratiebeeld
De Vlaamse ziekenhuizen scoren jaar na jaar beter op het vlak van patiënten­veiligheid. Dat blijkt uit cijfers voor 2018 van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ), waarover De Standaard vrijdag bericht. De kwaliteitsverschillen zijn wel groot en nog te veel ziekenhuizen presteren ondermaats.

Het VIKZ publiceert al drie jaar op rij scores van bijna alle Vlaamse ziekenhuizen. Dit keer gaat het om scores rond de basisvereisten voor handhygiëne, de volledigheid van geneesmiddelenvoorschriften, de identificatie van patiënten en de checklists voor, tijdens en na een chirurgische ingreep.

Vooral op die eerste twee punten scoren de ziekenhuizen goed. Gemiddeld voldoet 90,8 procent van de zorgverleners aan de vereisten rond handhygiëne en 97,9 procent van de patiënten heeft een correct en volledig identificatiebandje. Bovendien zijn er weinig verschillen tussen de ziekenhuizen.

Dat is wel het geval bij de voorschriften en de checklist. De ziekenhuizen scoren collectief een stuk beter dan de ­jaren ervoor - voor de checklists gemiddeld 85,2 procent tegenover 72,2 procent in 2016 - maar heel wat ziekenhuizen blijven ondermaats. 

"Er is ­zeker potentieel voor verbetering", zegt Svin Deneckere, directeur van het VIKZ. "Ook worden de met de sector vooropgezette streefwaardes nog niet altijd behaald."
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Besseels

    ZNA dit waren de ziekenhuizen die recent nog in de media waren voor onmenselijke omgang met ouderen!!!