Ziekenhuizen roepen verplegers terug uit pensioen om personeelstekort weg te werken

Beeld ter illustratie, verpleegkundige.
Getty Images/Uppercut RF Beeld ter illustratie, verpleegkundige.
Om hun personeelstekort weg te werken, schakelen ziekenhuizen gepensioneerde werknemers in om af en toe te 'depanneren'. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het is een noodzakelijke oplossing als gevolg van de hervormingen van de bacheloropleiding verpleegkunde in het academiejaar 2016-2017.

De VDAB ontving in 2013 nog 3.027 vacatures voor verpleegkundigen, in 2018 was dat aantal al verdriedubbeld tot 9.487. "Tussen november 2018 en oktober 2019 ontvingen we 10.434 vacatures voor verpleegkundigen, en daarvan stonden er op 31 oktober nog 1.691 open", zegt Joke Van Bommel van VDAB. 

Oorzaak is onder meer de hervorming van de bacheloropleiding verpleegkunde in het academiejaar 2016-2017, die zich nu laat voelen in het veld. "De opleiding is hervormd van drie naar vier jaar, dus wie dit jaar zou afstuderen, moet er nu nog een jaar bijdoen. Zo zijn er 900 afgestudeerden dit jaar, tegenover ongeveer 2.000 in andere jaren", verklaart Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer.

Bovendien kampt de sector met een dubbele vergrijzing, zegt Joke Van Bommel. "Enerzijds gaan er meer verpleegkundigen met pensioen, maar anderzijds wordt de bevolking ook ouder en hebben ziekenhuizen daardoor meer werk."

Volgens Holtzer is er niets mis met het inzetten van gepensioneerde verpleegkundigen, zolang die mensen dat graag willen doen. "Bovendien was die hervorming echt nodig om betere zorgkundigen op te leiden. We wisten destijds dat we nu door de zure appel zouden moeten bijten.”

Rode Neuzen Dag

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Mechels

  Als ik op pensioen ben hoop ik dat mijn rug nog oké is. Dat wil ik zo houden voor de rest van mijn pensioen om dan te kunnen genieten. Ik ga zeker geen risico’s nemen om ook dat nog aan mijn neus voorbij te zien gaan. Dan zorg ik enkel nog voor mijn eigen familie. Genoeg mooie momenten en feestdagen en weekenden moet missen met eigen familie.

 • Patrice De Meyer

  mijn overbuurvrouw heeft inArmenië verpleging gestudeerd. Maar dat diploma telt hier niet. Ze mag zelfs niet als hulp verpleegster werken. Na 6 maanden sprak zij nochtans al vloeiend Nederlands dus daaraan ligt het niet. wil ze toch als verpleegkundige aan de slag , moet ze haar studies hier helemaal opnieuw doen. Dus werkt ze nu in een supermarkt. Zo zullen er nog wel mensen zijn. Zou men niet beter dit eens aanpakken? in plaats van gepensioneerden terug te roepen?

 • ANN LIMBOS

  Ik heb het voorspeld: het zal zover komen dat een mobiele patiënt een minder mobiele verpleegkundige ( lees : oud en versleten ) zal moeten rondrijden in een rolstoel.

 • Martin Meuris

  Computer gedoe? Men moet toch ergens noteren wat er gebeurt tijdens een behandeling zeker, al goed dat het niet meer op papier is.

 • Kristine Delacourt

  Zijn er bij die honderdduizen werkzoekenden zo weinig verplegers?