Ziekenhuizen rekenen onterecht te veel aan: "Kijk uw factuur grondig na"

VTM NIEUWS
Veel ziekenhuizen laten hun patiënten te veel betalen. Dat blijkt uit cijfers van de Socialistische Mutualiteit, die VTM NIEUWS heeft kunnen inkijken. Dat ziekenfonds heeft vorig jaar 275.000 euro teruggevorderd van ziekenhuizen die dat bedrag te veel hadden aangerekend.

"Weinig mensen durven hun ziekenhuisfactuur in vraag stellen, maar doen dat beter toch." Dat zegt Peter Callewaert, de algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit. "Wij stellen vast dat het erg belangrijk is dat patiënten hun factuur bekijken, zo hebben we terugbetalingen tot 8.000 euro kunnen genereren voor één geval."

"Creatieve facturatiekosten"

Volgens het ziekenfonds rekenen de ziekenhuizen meer aan omdat de besparingen in de ziekenzorg hen hard treffen, en proberen ze dat te compenseren met "creatieve facturatiekosten". Nog volgens het fonds is het probleem ook uitgebreid naar labo's en dokterspraktijken, en dus moeten alle facturen grondig worden nagekeken.

Reactie De Block

VTM NIEUWS legde het probleem voor aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), maar zij reageert er laconiek op. "Vergissen is menselijk", zegt ze, maar als er meer aan de hand is, zal ze ingrijpen.
110 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • edgard vermeire

  wie geraakt er nu wegwijs uit ziekenhuis facturen en zeker niet protesteren of ge kunt op de zwarte lijst komen er is daar geen enkele controle op waar zijn de inspecteurs van economische zaken

 • jan vermeulen

  kan iemand mij dan komen vertellen hoe je dan precies een ziekenhuis factuur kan nakijken? Er staat altijd zoveel op aangerekend dat je door het bos de bomen niet meer ziet.

 • Kelly Verlinden

  En Maggie lacht zich natuurlijk een breuk als haar daarover een vraag gesteld wordt. Dringend tijd voor een competente minister van Volksgezondheid.

 • gustaaf guldentops

  dankzij de corrupte politici,belgie is rot tot op het bot.

 • Jacques Vossen

  Ik heb er ook zo'n 2 gekregen. Na verwijzing van de huisarts, 3 consultaties gehad bij een neuroloog in Bonheiden, 1 MRI scan, 1 CT scan en bloedonderzoek. Totaal 860,34 € waarvan ik zelf 279 € mocht betalen... De zaak ligt nu bij de ombudsman(vrouw), bij M. De Block en het ziekenfonds, om te onderzoeken of dit allemaal wel kan. De facturen werden wel al betaald... Je moet binnenkort eerst offertes vragen om te zien wie het minste aanrekent. Triest.