Exclusief voor abonnees

Ziekenhuis gebruikt Google Glass bij spoedinterventies: de bril die levens kan redden

Ziekenhuis in Herstal gebruikt als eerste Google Glass bij spoedinterventies

Een simulatie met de Google Glass voor ambulanceverpleegkundigen.
Sebastien Smets - Photonews Een simulatie met de Google Glass voor ambulanceverpleegkundigen.
Een derde van de spoedinterventies in het ziekenhuis van Herstal verloopt een pak vlotter sinds ambulanceverpleegkundigen er een Google Glass dragen. Dankzij de slimme bril kan een dokter vanop afstand meekijken, raad geven, zich beter voorbereiden en dus meer levens redden.

Mails lezen of de weg zoeken op je brilglazen, handenvrij filmen en fotograferen ... De Google Glass zou ons dagelijks leven zoveel mooier maken, werd ons beloofd toen een prototype ervan in 2013 werd gelanceerd. Zo ver kwam het nooit: bij het grote publiek flopte de draagbare computer in brilvorm compleet. De particuliere verkoop ervan werd dan ook stopgezet. Maar in de professionele wereld is de slimme bril allesbehalve dood. Bij Boeing gebruiken ze het om vliegtuigen vlotter ineen te zetten, in het André Renardziekenhuis in Herstal om spoedpatiënten betere eerste zorgen toe te dienen. Het is het eerste ziekenhuis in ons land dat dat doet. Drie jaar geleden was er sprake van in het UZ Antwerpen, maar verder dan een persvoorstelling kwam het project nooit. Het apparaat bleek toen nog te vele beperkingen te hebben.

Een simulatie met de Google Glass.
Sebastien Smets - Photonews Een simulatie met de Google Glass.

Sinds april gaat de hoogtechnologische bril wel mee bij elke rit die de ambulance in Herstal maakt. De verpleegkundige heeft die steeds bij. Wanneer hij ter plaatse contact wil met een dokter op de spoedafdeling, neemt hij niet langer zijn gsm, maar zet hij simpelweg de bril op zijn neus. “Hier op mijn computerscherm krijg ik dan een melding. Eén klik later kijk ik mee door de ogen van de verpleegkundige ter plaatse”, vertelt Benoît Cardos, hoofd van de urgentiedienst, vanuit een centraal bureau op de spoeddienst. 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carl Vangenechten

  Google Glass, 10.000 €. Wat kan die meer dan een goedkoop cameraatje op het voorhoofd?

 • Bert Baremans

  Fantastisch!

 • Bruno Tombeur

  knap en zeer zinvol.