Zevende jaar ASO als opstap naar universiteit

Photo News
Leerlingen in het algemeen secundair onderwijs (ASO) kunnen straks een zevende jaar volgen om hun slaagkansen in het hoger onderwijs te vergroten. In de beleidsnota van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) staat dat hij zo'n schakeljaar wil invoeren in overleg met de universiteiten en hogescholen, zo schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

"We zien een probleem met studenten die meerdere jaren vertraging oplopen in het hoger onderwijs", zegt de woordvoerder van Weyts. "Zo'n bijspijkerjaar, zeker als studenten naar een 'zware' richting willen aan de universiteit, kan hun slaagkansen vergroten".

Het jaar zal voor iedereen openstaan, maar is volledig optioneel. Scholen kunnen wel het advies geven op het einde van het middelbaar om dat jaar te volgen, maar dat zal niet verplicht zijn.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  danny janssens: CLB: ik moest eerst de laatste kleuterklas overslaan wegens te slim, 6j later moest ik beroeps doen, haalde vlot 19/20 op latijn en grieks alsook wiskunde en Co. Kreeg B attest na 3de middelbaar en mocht geen wetenschappelijke richting doen. na 6de middelbaar moest ik Ir studeren ipv ind ing. Was op 30j hoofd van een engineering afdeling van>20 personen waarvan verschillende Ir's. Conclusie: CLB is een ramp en kan beter opgedoekt worden. Luister er nooit naar

 • raf peeters

  Wat wil die toch ,65 jaar terug ooit bestaan in internaten waar de paters de scepter zwaaiden en afgeschaft.Zijn er nu echt met 175000 leerkrachten nog niet genoeg voor ca 1.2 miljoen schoolgaande.Misschien terug wat meer tijd in onderwijs steken en les van 0800u-1200u en van 1300u-1600u met zaterdagvoormiddag erbij,mis-schien terug 36 uurtjes kloppen ipv 20 a 22,met de weekends erbij en royaal verlof wordt er nog geen 6 maand gepresteerd op een jaar,denk dat zou helpen ipv dit.

 • danny janssens

  veel hangt af van de motivatie. ben ook afgestudeerd aan de universiteit na negatief advies van het CLB

 • Gino Denil

  Ken meerdere personen die zelfs met brio geslaagd zijn aan de universiteit, in 4 jaar voor een master Ben, en die zelfs uit het TSO of KSO kwamen. Doorgaans moesten die nog wat weerstand en vooroordelen overwinnen bij bepaalde proffen. Zelfdiscipline, zelfredzaamheid en creativiteit zijn vaker belangrijker dan het curriculum van het ASO. Als je slim genoeg bent kan je de meeste richtingen aan. Behalve deze waar een goede basis wiskunde vereist is. En ook dat kan je desnoods bijspijkeren.

 • Dirk De Strooper

  Nieuwe minister en daar gaan we het ene na het andere idiote voorstel. Tekort aan leerkrachten, oplossing we maken nog een jaar extra!